Zelenskyi: "Sähköt palautettu kuudelle miljoonalle ihmiselle Venäjän terroristi-iskun jälkeen" – MTV seurasi sotaa 17.12.

Venäjän armeijasta loikannut sotilas kertoo maan sotarikoksista – ryöstöjä ja raiskauksia 3:19
Video: Näin Venäjän joukoista karannut sotilas kertoo todistamistaan sotarikoksista Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 17. joulukuuta. Uudempi artikkeli löytyy täältä.

  • Kiovan hallinto kertoo, että Venäjän kaupunkiin ampumista 40 ohjuksesta onnistuttiin ampumaan alas 37
  • EU-johtajat sopivat Brysselissä yhdeksännestä pakotepaketista Venäjälle
  • USA lahjoittanut Kiovaan generaattoreita ja kaivinkoneita
  • Valko-Venäjä aloitti sotaharjoitukset
  • Kreml: Ehdotusta joulun tulitauosta ei ole tullut
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.28: Zelenskyi: Sähköt palautettu kuudelle miljoonalle ihmiselle Venäjän iskujen jälkeen

Ukraina kertoo onnistuneensa palauttamaan sähköt kaikkiaan kuudelle miljoonalle ihmiselle Venäjän eilisten massiivisten ohjusiskujen jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi videoviestissään, että korjaustyöt jatkuvat tauotta.

Zelenskyi luonnehtii Venäjän elisiä skuja terroristi-iskuksi.

21.47: Limnell: Olisi suuri virhe tässä hetkessä luottaa Venäjään

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnell listaa huomioita Ukrainan sodan tämänhetkisestä tilanteesta.

Kokoomuksen ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleissa lähtenyt Limnell kirjoittaa Twitterissä, että Venäjä levittää tarkoituksella disinformaatiota ja huhuja, sillä harhauttaminen on osa Kremlin strategiaa.

Limnellin mukaan Krim on kohtalonkysymys Putinille. Sen menettämiseen ei Kremlillä ole varaa. Limnell huomauttaa, että Venäjän kykyä ei tule aliarvioida.

–Liikekannallepano tuottaa lisäjoukkoja viiveellä ja mm Iranista Venäjä saa lisää asemateriaalia.

Limnell luonnehtii Venäjän olevan toimissaan äärimmäisen julma pyrkiessään murtamaan ukrainalaisten taistelutahtoa. Limnellin mielestä puheisiin rauhanneuvotteluista ei voi luottaa, sillä kyseessä on vain ajan peluu.

– Olisi suuri virhe tässä hetkessä luottaa Venäjään.

19.25: Sähkön-, lämmön- ja vedenjakelua palautettu Ukrainassa Venäjän ohjusiskuaallon jälkeen 

Ilmahälytyksiä on annettu tänään eri puolilla Ukrainaa ilmeisesti seurauksena venäläissuihkukoneiden ilmaannoususta Valko-Venäjällä. Iskuja ei kuitenkaan seurannut. Asiasta uutisoi Kyiv Independent.

Puoleen Ukrainan pääkaupungista Kiovasta onnistuttiin aamupäivällä palauttamaan lämmitys Venäjän eilisen massiivisen ohjusiskuaallon jälkeen. Asiasta kertoo Kiovan kaupunginjohtaja Vitali Klitshko Guardianin mukaan.

Lisäksi kaupungin metro saatiin taas toimintaan, ja kaikki asukkaat palautettua vedenjakelujärjestelmään, Klitshko kertoo. Sähköt on onnistuttu palauttamaan kahteen kolmasosaan kaupungista, mutta aikataulutetut sähkökatkokset sähkön säännöstelemiseksi jatkuvat, hän sanoo.

Tänään iltapäivällä sähköt oli saatu Guardianin mukaan palautettua kokonaan Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan. Asiasta kertoo alueen kuvernööri.

13.37: EU laajentaa Venäjä-pakotteita

Euroopan unioni on laajentanut Venäjä-pakotteitaan. Uudessa pakotepaketissa kielletään investoinnit Venäjän kaivosteollisuuteen ja laajennetaan EU-kansalaisiin kohdistettua kieltoa toimia Venäjän valtionyhtiöiden hallituksessa. Pakotteilla on valtioneuvoston tiedotteen mukaan tarkoitus helpottaa EU-yritysten poistumista Venäjältä. 

Lisäksi pakotelistalle kuuluvien henkilöiden ja yhteisöjen joukkoa laajennetaan ja vientikiellon piiriin tulee aloja.

Pakotteiden kerrotaan olevan vastaus Venäjän jatkuviin hyökkäyksiin Ukrainan siviilikohteita ja kriittistä infrastruktuuria vastaan.

11.44: Hälytyssireenit soivat eri puolilla Ukrainaa

Ilmahälytykset soivat eri puolilla Ukrainaa, Kiova mukaan luettuna, kertovat paikalliset viranomaiset kertovat. Viimeksi eilen Venäjä iski ympärimaata ohjusiskuin. 

11.30: Venäläissotilas: Wagner teloittanut lukuisia sotilaitaan

Venäjänkielisen The Insiderin haastattelema venäläisotilas kertoo, että Wagner Groupin joukot ovat teloittaneet ainakin 10 sotilastaan. Teloitukset on tehty tilanteissa, jossa sotilaat ovat kieltäytyneet ottamasta osaa taisteluihin tai yrittäneet paeta. Sotilaan mukaan hän oli henkilökohtaisesti läsnä useissa teloituksissa. Valtaosa teloitetuista olisi vankiloista joukkoihin rekrytoituja entisiä vankeja.

Insiderin mukaan haastattelun antanut sotilas pelkää nyt henkänsä puolesta ja pakenee Wagnerin joukkoja. Miehen kertomuksen mukaan hänellä on video Wagner-joukkojen tekemästä teloituksesta, joka julkaistaisiin jos hän kuolee. 

11.12: Pelastajat löysivät 1,5-vuotiaan kuolleena pommitusten raunioista Keski-Ukrainassa 

Pelastajat löysivät raunioista puolitoistavuotiaan lapsen kuolleena Venäjän pommitusten jäljiltä Kryvyi Rihin kaupungissa Keski-Ukrainassa, kertoi alueen kuvernööri Guardianin mukaan.

Ruumis löytyi pommituksissa romahtaneen kolmekerroksisen asuinrakennuksen raunioista, kuvernööri Valentyn Reznitshenko kertoi.

Venäjän eilisissä iskuissa Ukrainaan kuoli kaupungissa yhteensä neljä ihmistä ja 13 haavoittui.

10.24: Brittitiedustelu: Venäjä on käyttänyt iranilaislennokkeja iskuissa Ukrainan sähköinfrastruktuuriin

Venäjä on käyttänyt miehittämättömiä iranilaislennokkeja iskuissaan Ukrainan sähköinfrastruktuuriin, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan tänään.

Viime päivinä iskut Ukrainan sähköinfrastruktuuriin ovat voimistuneet. Iskut on raportin mukaan suureksi osaksi tehty ilmasta ja merestä laukaistuilla risteilyohjuksilla, mutta nyt Venäjä käyttää "lähes varmasti" myös Iranin toimittamia miehittämättömiä lennokkeja.

Venäjä on myös alkanut käyttää Venäjän Krasnodarin aluetta laukaisupaikkana, kun aiemmin lennokit laukaistiin miehitetyn Krimin alueelta, raportissa sanotaan. Luultavasti tarkoituksena on suojella Krimiä ja helpottaa aseiden lisätoimituksia niiden todennäköisestä saapumispaikasta Venäjälle, joka raportin mukaan on Astrahan.

8.55: Kiovan pormestari: Kaupungin toiminta palautuu iskujen jäljiltä

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo, että kaupungin metro on jälleen toiminnassa ja kaikki asukkaat on kytketty vedenjakeluun Venäjän viimeisimpien ohjusiskujen jäljiltä.

Lisäksi lämmön kerrotaan palanneen puolelle kaupungin asukkaista ja sähkön kahdelle kolmasosalle.

Ukrainaan kohdistui perjantaina yksi suurimmista ohjusiskujen sarjoista sitten helmikuun.

7.30: Ukraina pelkää Venäjän suunnittelevan uutta hyökkäystä Kiovaan vuoden alussa

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi on kertonut Economistille, että Ukraina pelkää Venäjän suunnittelevan hyökkäystä Kiovan suunnalla alkuvuodesta. Samassa haastattelussa hän kertoi Ukrainan tarvitsevan muun muassa 300 tankkia tuleviin taisteluihin. 

–  En epäile hetkeäkään, etteivätkö he yrittäisi toista kertaa Kiovaan, hän totesi lehdelle.

Ukraina on kaivannut muun muassa ilmatorjunta-aseita. Viimeksi eilen pääkaupunki Kiovaan ammuttiin nelisenkymmentä ohjusta, mutta Ukrainan ilmatorjunta onnistui pudottamaan lähes ne kaikki. 

Viron ulkopoliittisen instituutin johtajan Kristi Raikin mukaan Venäjä käyttää kaiken voiman mikä sillä on ja Venäjän voi ajaa ulos Ukrainasta vain voimaa käyttäen. Lännen aseapuun on vaikuttanut kuitenkin koko ajan eskalaation pelko. 

–  Ukrainan näkökulmasta on tietysti todella valitettavaa, että aseapua on rajoitettu eskalaation pelon takia, koska sehän on vain pitkittänyt sotaa.

6.31: Venäjän armeijasta loikannut CNN:lle: Meille annettiin suora käsky murhata

Venäjän armeijasta loikannut sotilas Nikita Chibrin sanoo venäläissotilaiden syyllistyneen sotarikoksiin Ukrainassa.

Salaisessa paikassa uutiskanava CNN:lle antamassaan haastattelussa Chibrin kertoo muun muassa hänen yksikkönsä tekemistä julmuuksista.

– Meille annettiin suora käsky murhata heidät, jotka paljastivat asemamme. Jos jollakin oli puhelin, saimme ampua hänet, Chibrin kertoo poikkeuksellisessa haastattelussa.

Chibrin sanoo todistaneensa myös ryöstöjä ja raiskauksia.

Voit lukea haastattelusta laajemmin täältä.

5.37: Ukrainan pääesikunta kertoo Venäjän jatkavan Krimin linnoittamista

Venäjä jatkaa puolustuslinjan rakentamista Hersonin alueen ja Krimin välille, kertoo Ukrainan pääesikunta päivittäisessä raportissaan.

Lisäksi Venäjä jatkaa Krimin vesihuoltolaitosten, erityisesti Pohjois-Krimin kanavan puolustusta. Ukrainan tiedustelutietojen mukaan linnoitustöihin on lähetetty varusmiehiä Venäjän Krasnodarin alueelta.

Pohjois-Krimin kanava on Krimin vesihuollon kannalta kriittistä infrastruktuuria.

Kyiv Independent -lehden mukaan Ukrainan sotilastiedustelu kertoi aiemmin, että Venäjä vahvistaa Krimin rannikkopuolustusta, koska pelkää Ukrainan joukkojen nousevan maihin.

Perjantai 16. joulukuuta

20.28: Zelenskyi: Venäjällä riittää ohjuksia vielä useaan massiiviseen iskuun

Venäjällä riittää ohjuksia vielä useaan samanlaiseen massiiviseen iskuun kuin mitä maa teki tänään, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentti puhui asiasta videoidussa puheessa.

Venäjä iski jälleen tänään Ukrainaan kymmenillä ohjuksilla, joista merkittävä osaa saatiin torjuttua. Silti iskut aiheuttivat vaurioita Ukrainan energiajärjestelmään.

– Mitä Moskovan raketinpalvojat aikovatkaan, se ei muuta tämän sodan voimatasapainoa, presidentti Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

19.16: Naton Stoltenberg: Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaan Ukrainassa

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaan Ukrainassa, sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Stoltenbergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole luopunut tavoitteestaan hallita Ukrainaa. Pääsihteerin mukaan Naton Ukrainan tukijoiden onkin jatkettava aseiden lähettämistä maahan, kunnes Putin tajuaa, ettei hän voi voittaa taistelukentällä.

Stoltenberg arvioi sodan loppuvan useiden sotien tapaan todennäköisesti neuvottelupöydässä.

Lue myös:

    Uusimmat