Ukraina: Venäjä estää humanitaarisen avun pääsyn saarrettuun Mariupoliin

Ilma- ja satelliittikuvat näyttävät, millaista tuhoa Mariupolin kaupunki on kärsinyt kuukauden aikana 2:21
Ilma- ja satelliittikuvat näyttävät, millaista tuhoa Mariupolin kaupunki on kärsinyt kuukauden aikana.

Ukraina ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua Venäjän armeijan piirittämään Mariupoliin, sanoo kaupungin pormestarin avustaja Petro Andrjushtshenko Reutersin mukaan.

Pormestarin avustajan mukaan Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mariupol on piiritetty ja sieltä lähteminen on edelleen "hyvin vaarallista".

Kuluvalla viikolla Venäjä sanoi aloittavansa alueella tulitauon, jotta kaupungissa saarroksissa olevat siviilit voitaisiin evakuoida.

Ukrainalaisviranomaisen mukaan niin sanottua humanitaarista käytävää ei ole kuitenkaan avattu. Torstaista lähtien venäläisjoukot ovat estäneet tarvikkeiden kuljetuksen Mariupolin siviiliväestölle, väittää kaupungin pormestarin avustaja.

Ennen sodan alkamista pahasti kärsineessä kaupungissa asui yli 400 000 ihmistä. Tarkkaa tietoa yhä kaupungissa olevan siviiliväestön määrästä ei ole, mutta arviot liikkuvat kymmenissä tuhansissa.

Torstaina Ukraina kertoi lähettävänsä Mariupoliin kymmeniä linja-autoja evakuoimaan väestöä. Ne eivät ole ukrainalaistietojen mukaan päässeet perille.

Mariupolin viranomaisten mukaan noin 5 000 siviiliä on kuollut piirityksen aikana. Kaupunki on yhä Ukrainan asevoimien hallussa. Parhaillaan Venäjä keskittää joukkojaan Etelä-Ukrainassa Niiden arvellaan voivan iskeä juuri esimerkiksi Mariupoliin, sanoo Iso-Britannian puolustusministeriö.

"Missä isä on?"– Mariupolin tulituksissa loukkaantuneita lapsia hoidetaan lähikaupungissa 3:02
"Missä isä on?" – Mariupolin tulituksissa loukkaantuneita lapsia hoidetaan lähikaupungissa.

Lue myös:

    Uusimmat