Zelenskyi: "Venäjän vetäytyminen on taktiikkaa – tiedämme heidän suunnitelmansa"

Presidentti Zelenskyi on erottanut kaksi kenraalia 0:40
Presidentti Zelenskyi on erottanut kaksi kenraalia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi suhtautuvansa skeptisesti Venäjän väitteisiin, joiden mukaan maa vähentää joukkojaan osissa Ukrainaa.

Bidenin mukaansa on mahdollista, että mahdollinen vetäytyminen tehtäisiin vain, jotta Venäjä voisi lisätä hyökkäyksiään maan itäosassa.

– Tähän mennessä ei ole selkeitä todisteita siitä, että hän (Venäjän presidentti Vladimir Putin) olisi vetämässä kaikkia niitä joukkoja Kiovasta. On myös todisteita siitä, että hän vahvistaa joukkojaan Donbassissa, Biden sanoi.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot jatkavat poistumista maan eteläosasta, mutta hän kuvaili vetäytymisen olevan "taktinen". Venäjä jatkaa presidentin mukaan vetäytymistään muun muassa pohjoisessa Tshernihivin ja Sumyn alueilla.

– Meidän täytyy kuitenkin ymmärtää, että Venäjän asevoimille tämä on osa taktiikkaa. Kaikki tämä ei ole satunnaista. Me tiedämme heidän suunnitelmansa, Zelenskyi kertoi.

Tilanne vaikea maan eteläosassa ja Donbassissa

Sotilasasiantuntijat uskovat Venäjän luopuvan pyrkimyksistään useilla alueilla asevoimiensa kohdattua haasteita odotettua kovemman ukrainalaisvastarinnan edessä.

Sen sijaan Venäjän uskotaan haluavan luoda kauan toivomansa maayhteys sen vuonna 2014 miehittämän Krimin niemimaan sekä Itä-Ukrainassa sijaitsevien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden välillä.

– Me tiedämme, että he siirtyvät pois alueilta, joilla peittoamme heidät keskittyäkseen muihin (alueisiin), jotka ovat hyvin tärkeitä, Zelenskyi kertoi ja arvioi Venäjän keskittävään huomiotaan alueisiin, joissa Ukrainalla voi olla vaikeaa.

Zelenskyin mukaan tilanne maan eteläosassa sekä Itä-Ukrainassa Donbassin alueella on edelleen äärimmäisen vaikea.

Venäjä kokoaa presidentin mukaan voimia muun muassa Hersonin vallatuilla alueilla Etelä-Ukrainassa. Venäläisjoukot lisäävät mahdollisuuksia uusille voimakkaille iskuille myös saarretussa Mariupolissa sekä maan koillisosassa Harkovan suunnalla.

Lue myös:

    Uusimmat