Ukraina sanoo Venäjän pommittaneen koulua, jossa oli satoja ihmisiä suojassa – joukossa lapsia ja vanhuksia

Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille 3:32
Katso videolta, millaista elämä on ollut loppuviikolla Mariupolissa. Huomioithan, että sisältö voi järkyttää herkimpiä katsojia.

Ukrainalaisen Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjä pommitti eilen koulua, jonne oli kerääntynyt suojaan yhteensä noin 400 naista, lasta ja vanhusta.

Rakennuksen kerrotaan tuhoutuneen ja ihmisiä olevan edelleen raunioiden sisällä.

Jos tieto koulun pommituksesta vahvistuu, se on tuorein siviilikohde, johon Venäjän joukot ovat iskeneet piiritetyssä Mariupolin kaupungissa, sanoo yleisradioyhtiö BBC.

Yhteydenpito kaupunkiin on hankalaa, joten on vaikeaa puolueettomasti vahvistaa tietoja iskuista.

Kaupungin viranomaiset väittävät myös, että Mariupolin asukkaita on viety väkisin Venäjälle ja että heiltä otettiin pois Ukrainan passit.

–  Miehittäjät lähettävät Mariupolin asukkaita leireille, joissa heidän puhelimensa tarkastetaan ja ukrainalaiset asiakirjat takavarikoidaan, sanoi Donetskin alueellista hallintoa edustava Pavlo Kyrylenko Facebookissa.

Hänen mukaansa yli tuhat Mariupolin asukasta on karkotettu pois Ukrainasta.

–  Vetoan kansainväliseen yhteisöön: painostakaa Venäjää ja sen hullua johtajaa, Kyrylenko sanoi.

Myös yhdysvaltalaislehti New York Times kertoo, että ihmisiä on viety vasten tahtoaan Venäjälle.

Lehdelle puhunut Mariupolin pormestarin avustaja Pjotr Andrjushtshenko kertoi, että noin 4  000–4  500 mariupolilaista olisi pakotettu ylittämään Venäjän raja ja menemään maan lounaisosassa sijaitsevaan Taganrogin kaupunkiin. Hänen mukaansa heidät on viety ilman passejaan.

New York Times ei ole onnistunut varmentamaan virkamiehen väitettä, mutta lehti alleviivaa kaupungista tuoreeltaan paenneiden kertomusten tukevan sitä.

Venäjä sanoo ampuneensa lisää huippunopeita ohjuksia

Venäjän puolustusministeriö sanoi tänään, että maan armeija oli ampunut lisää hypersoonisia ohjuksia Ukrainassa. Ministeriön mukaan Venäjä tuhosi Kinzhal-ohjuksilla polttoaineiden varastopaikan Ukrainan eteläosassa.

Ministeriön mukaan hypersooniset ohjukset ammuttiin Mykolajivin alueella sijaitsevaan Kostjantynivkan kaupunkiin. Varastoalueella on ollut Venäjän mukaan polttoainetta ja voiteluaineita.

Jos tieto vahvistetaan, Venäjä käytti nyt toisen kerran hypersoonisia ohjuksia taistelussa. Eilen Venäjä ilmoitti ampuneensa ensi kertaa Ukrainassa tällaisia ohjuksia. Tuolla kertaa kohteena oli maanalainen asevarasto Ukrainan länsiosassa.

Hypersooninen ohjus voi lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella, mikä tekee niistä vaikeampia seurata ja torjua kuin perinteiset ohjukset.

Lue myös:

    Uusimmat