Zelenskyi: "Pojat saavuttivat tänään erittäin hyviä tuloksia etulinjassa" – MTV seurasi sotaa

Venäjän ohjusisku Odessan kaupungiin vaurioitti myös kaupungin suurinta ortodoksista katedraalia 3:00
Venäjän Odessaan tekemä ohjusisku vaurioitti myös kaupungin suurinta ortodoksista katedraalia.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 26. heinäkuuta 2023.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.31: Zelenskyi: "Pojat saavuttivat tänään erittäin hyviä tuloksia etulinjassa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkoiltana videotervehdyksessään, että Ukrainan joukot saavuttivat tänään "erittäin hyviä tuloksia". 

Hän myös lupasi antaa asiasta pian lisää yksityiskohtia. 

– Muuten, pojat saavuttivat tänään erittäin hyviä tuloksia etulinjassa- Hyvä heille, yksityiskohtia seuraa, hän sanoi.

Zelenskyi on todennut useita kertoja, että Ukrainan vastahyökkäys Venäjän valloittamilla alueilla on edennyt hitaammin kuin hän olisi toivonut. 

Lähde: Reuters

18.37: Ukrainalaiset ja venäläiset lähteet: Ukrainan joukot etenevät ja Venäjä perääntyy Donetsikissa

Ukrainalaiset ja venäläiset lähteet ovat raportoineet Kiovan joukkojen edistymisestä Staromaiorsken kylässä, Donetskin eteläisellä rintamalla.

Ukrainan erikoisjoukot julkaisivat kuvamateriaalia kylästä ja ilmoittivat vanginneensa Venäjän laskuvarjojääkäripataljoonan sotilaita, joilla oli hallussaan tärkeitä asiakirjoja. CNN ei voinut itsenäisesti vahvistaa Ukrainan väitettä tai sijaintia kuvamateriaalille.

CNN:n paikannusten avulla tarkistettu video Staromaiorskesta näyttää venäläisten taistelijoiden poistuvan asemistaan ja perääntyvän, ilmeisesti Ukrainan joukkojen ajamana.

(CNN)

15.22: Pelastakaa lapset: Sadoillatuhansilla lapsilla vaikeuksia saada puhdasta vettä suurpadon tuhon takia

Sadoilla tuhansilla lapsilla Ukrainassa on vaikeuksia saada puhdasta vettä Kahovkan padon tuhoutumisen seurauksena, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Yli miljoona ihmistä Ukrainassa kärsii vakavasta vesipulasta Kahovkan padon tuhoutumisen takia. Pelastakaa Lasten laskelmien mukaan heistä noin 310  000 on lapsia.

Suurpadon tuho aiheuttaa lisäksi viljelysmaiden kuivumista, mikä voi edelleen nostaa elintarvikkeiden hintoja.

Vakaita vesihuoltopalveluja vailla on etenkin moni Dnipron, Zaporizhzjan, Mykolajivin ja Hersonin alueiden asukas.

12.51: Saksan armeijan salainen arvio: Ukraina on itse pilannut vastahyökkäyksensä

Ukrainan armeija käyttää tehottomasti niitä ainakin yhdeksää lännen aseistamaa ja kouluttamaa prikaatia, joiden uskottiin olevan maan vastahyökkäyksen kärki ja purukalusto. Näin väittää Saksan armeijan salaiseksi luokiteltu asiakirja, johon saksalaislehti Bild on päässyt tutustumaan.

Saksan armeijan kritiikin ydin on, että Ukraina on paloitellut armeijansa niin sanotut länsiprikaatit liian pieniin yksiköihin. Toisinaan vain 10–30 sotilaan yksiköt pannaan hyökkäämään venäläisasemia vastaan ilman taustatukea.

Näin ollen Ukrainan länsiprikaatien paperilla venäläisvastineitaan parempi taisteluteho katoaa tai vähintään kutistuu, Bild kirjoittaa Saksan armeijan sanovan. Myöskään prikaatien kokonaisvahvuus, noin 20 000 sotilasta, ei pääse oikeuksiinsa.

Käytettyjen taktiikoiden vuoksi ripotellut hyökkäysjoukot eivät ole kyenneet luomaan tuliylivoimaa tai momentumia. Lisäksi oman tulen uhriksi joutumisen riski on kasvanut.

8.46: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 460 sotilasta ja 22 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 460 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, viisi panssariajoneuvoa ja 22 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.42: Ukraina väittää Venäjän nyt kärsivän hirmuisia tappioita: "Sotilaallinen ihme"

Ukraina on jatkanut vastahyökkäyksiä ainakin kolmella alueella, kirjoittaa Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannekatsauksessaan.

Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat edenneet "taktisesti merkittävästi" Bahmutista lounaaseen, ISW kirjoittaa.

Ukrainan armeijan yleisesikunta puolestaan väitti, että Ukraina teki hyökkäyksiä Bahmutin alueen lisäksi myös Etelä-Ukrainan Melitopolin ja Länsi-Zaporizhzhja Berdianskin suunnilla.

Ukrainalaislähteiden mukaan maan joukot etenivät korkeintaan 750 metriä of Velyka Novosilkasta etelään, joka sijaitsee Zaporizhzhjan ja Donetskin alueiden välimaastossa, ISW kirjoittaa. Venäläislähteet puolestaan väittävät, että Ukraina eteni "marginaalisesti" Orikhivin länsipuolella.

Alueet ovat samoja, joissa Ukraina on pyrkinyt etenemään jo viikkojen ajan. Eteneminen on ollut hidasta ja esimerkiksi tiistaina Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar väitti, että Ukrainan vastahyökkäykset vapauttivat viikossa vain 16 neliökilometriä Venäjän miehittämiä alueita.

Olennainen kysymys ei ole, kuinka paljon Ukraina on edennyt, vaan eteneekö se ylipäätään, Maliar väitti Telegramissa. Hänen mukaansa on ylipäätään "sotilaallinen ihme", että Ukraina pääsee eteenpäin samalla kun Venäjällä on enemmän sotilaita ja kalustoa.

Apulaispuolustusministeri Maliar väitti lisäksi venäläisjoukkoja kuolevan Bahmutin alueella kahdeksan kertaa enemmän kuin ukrainalaisia. Berdianskin ja Melitopolin suunnilla sama luku on Maliarin mukaan 5,3. 

– Näin siitä faktasta huolimatta, että yleensä hyökkäävä osapuoli kärsii kovempia tappioita, Maliar kirjoitti.

Maliarin tappiolukuja koskevia väitteitä ei ole vahvistettu.

23.43: Ukrainan rajanaapurit pyytävät EU:ta jatkamaan ukrainalaisten viljatuotteiden tuontikieltoa vuoden loppuun

Puola, Unkari, Bulgaria, Slovakia ja Romania haluavat, että ukrainalaisen vehnän, maissin sekä rypsi- ja auringonkukkaöljyn väliaikaista EU:n tuontikieltoa jatketaan vuoden loppuun asti. 

Asiasta kertoi EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston puheenjohtajana puhunut Espanjan maatalousministeri Luis Planas Puchades Brysselissä, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Samassa tiedotustilaisuudessa puhunut EU:n maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski sanoi, että EU:n on otettava huomioon uudet olosuhteet, kun se harkitsee jatkamista, koska Venäjä on vetäytynyt Mustanmeren viljasopimuksesta.

Kesäkuussa EU sopi siitä, että Puola, Bulgaria, Unkari, Slovakia ja Romania voivat rajoittaa viljantuontia Ukrainasta syyskuun puoliväliin asti. Maat pelkäävät omien maanviljelijöidensä kärsivän ukrainalaisviljan toimituksista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina videopuhessaan, että Ukrainan on mahdoton hyväksyä EU:n suunnitelmia jatkaa asetettuja tuontirajoituksia.

23.24: Yhdysvalloilta 400 miljoonan dollarin apupaketti Ukrainalle

Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tiistaina. Apupaketti sisältää muun muassa ilmatorjunta-ammuksia, panssariajoneuvoja, Stinger-ilmatorjuntajärjestelmiä, yönäkölaitteita ja lämpökamerajärjestelmiä sekä ammuksia ja kranaatteja.

Julkaistun lausunnon mukaan paketti sisältää välttämättömiä varusteita Ukrainan rohkeiden joukkojen vahvistamiseksi taistelukentällä ja varusteilla autetaan Ukrainaa valtaamaan takaisin maan suvereenit alueet ja puolustamaan kansalaisiaan.

Blinken tuomitsi myös Venäjän vetäytymisen Mustanmeren viljasopimuksesta ja totesi, että Venäjä tulee jatkamaan hyökkäyksiä Ukrainan satamia ja viljainfrastruktuuria vastaan myös Odessan satamakaupungissa.

Blinken sanoi myös, että Venäjä voisi lopettaa sodan milloin tahansa vetämällä joukkonsa Ukrainasta ja lopettamalla raa'at hyökkäyksensä Ukrainan kaupunkeja ja ihmisiä vastaan.

– Yhdysvallat liittolaisineen ja kumppaneineen seisovat yhtenäisinä Ukrainan rinnalla, kunnes se tekee niin, Blinken lisäsi.

(CNN)

19.21: Putin aikoo vierailla Kiinassa lokakuussa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantajan Juri Ushakovin mukaan Putin aikoo vierailla Kiinassa lokakuussa, jolloin Kiinan hallitus järjestää Belt and Road -foorumin. Asiasta kirjoittaa CNN.

Kiinan presidentti Xi Jinping isännöi Pekingissä kolmatta kansainvälistä Belt and Road -yhteistyöfoorumia. Xi kutsui Putinin tapahtumaan vieraillessaan Moskovassa aiemmin tänä vuonna.

Foorumi on Kiinan vastaus Davosille tai G20:lle. Sen tarkoituksena on lisätä yhteistyötä Euraasian valtioiden välillä. 

Putin osallistui myös kahteen ensimmäiseen Belt and Road -foorumiin, jotka järjestettiin Pekingissä vuosina 2017 ja 2019.

Lisää tiistain tapahtumista voi lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat