Venäläisnäyttelijä kuoli Ukrainan iskussa esiintyessään sotilaille Donetskissa – MTV seurasi sotaa keskiviikkona 22. marraskuuta

Ukraina iski Venäjän hallitsemaan lentotukikohtaan 0:39
Katso video: Ukraina iski Venäjän hallitsemaan lentotukikohtaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 22. marraskuuta 2023.

  • Helsingissä osoitettiin Ukrainalle tukea tuhotun venäläistankin ympärillä

  • Ukrainan ilmapuolustus kertoo ampuneensa yön aikana alas kaikki 14 Venäjän laukaisemaa dronea.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.00: Puolustusministeri Antti Häkkänen: Tuki Ukrainalle säilyy horjumattomana

Puolustusministeri Antti Häkkänen on edustanut Suomea tänään keskiviikkona Yhdysvaltain johtaman Ukrainan aseapua koordinoivan ryhmän etäyhteydellä järjestettyyn kokoukseen. Kokouksessa puhetta johti Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.

– Suomi on sataprosenttisesti sitoutunut jatkamaan sotilaallista materiaaliapua Ukrainalle. Tukemme Ukrainan itsenäisyydelle ja itsemääräämisoikeudelle säilyy horjumattomana, ministeri Häkkänen korostaa tiedotteessa.

Suomi päätti 20. puolustusmateriaaliapupaketista Ukrainaan viime viikolla.

– Kaikki tukipakettimme ovat korvausarvoltaan nyt yhteensä 1,5 miljardia euroa. Suomi auttaa Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

Ramstein-ryhmänä tunnettu Ukrainan puolustusyhteistyöryhmä koostuu 54 maasta, jotka vastauksena Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa tukevat Ukrainan puolustusta lähettämällä sinne sotakalustoa ja puolustustarvikkeita. 

20.19: Venäläisnäyttelijä kuoli Ukrainan iskuun Donetskissa esiintyessään sotilaille

Venäläinen näyttelijä Polina Menshih kuoli viikonloppuna Ukrainan ilmaiskussa Venäjän miehittämällä Donetskin alueella, kertoo muun muassa Moscow Times. 

Menshihin kuoleman ovat vahvistaneet myös paikallisviranomaiset ja pietarilainen teatteri Portal, jonka kirjoilla hän oli. BBC:n mukaan Menshih kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Ukrainalaisten iskun osuessa Menshih oli esiintymässä venäläisille sotilaille tanssisalissa Kumatshoven kylässä Donetskin kaakkoispuolella noin 60 kilometrin päässä rintamalinjasta. Ukrainalaisten sotilaslähteiden mukaan samassa iskussa kuoli myös 25 venäläistä sotilasta, mutta venäläiset eivät vahvistaneet tietoa.

Donetskin viranomaisten mukaan iskussa käytettiin muun muassa Yhdysvaltojen toimittamia Himars-ohjuksia.

17.36: Venäjä: Venäläistoimittajia vastaan hyökätty

Venäjän puolustusministeriö kertoo, että ryhmä venäläisiä toimittajia on joutunut Ukrainan joukkojen hyökkäyksen kohteeksi Zaporizhzhjan alueella.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Zaporizhzhja on yksi neljästä alueesta, jotka Venäjä väittää liittäneensä Venäjään.

16.20: Zelenskyi: Talven kylmyys tuo mukanaan vaikeita aikoja Ukrainan joukoille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiyn mukaan Ukrainan joukoilla on edessään  vaikeita puolustusoperaatioita osissa itärintamaa, kun talven kylmyys on alkanut. 

– Vaikea sää, vaikea puolustus Lymanin, Bahmutin, Donetskin ja Avdiivkan rintamilla, Zelenskiy sanoi Reutersin mukaan Telegram-viestipalvelussa.

Zelenskyin mukaan joukot kuitenkin jatkavat edelleen hyökkäystoimia eteläosassa. 

13.39: Ukrainalle EU:lta uusi 1,5 miljardin euron avustus:

Ukraina on saanut Euroopan unionilta uuden 1,5 miljardin euron avustuserän. Asiasta ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan valtiovarainministeriö tänään keskiviikkona.

Ukrainan hallitus on saanut EU:lta tänä vuonna yhteensä 16,5 miljardia euroa tukea. Ukrainan valtiovarainministeriö sanoo lausunnossaan toivovansa, että se saa vielä yhden erän joulukuussa.

08.34: Ukraina kertoo ampuneensa alas useita droneja, ohjus putosi pellolle

Ukrainan ilmapuolustus kertoo ampuneensa yön aikana alas kaikki 14 Venäjän laukaisemaa iranilaisvalmisteista dronea. Ukraina kertoo drone-hyökkäysten alkaneen tiistain alkuillasta keskiviikon vastaiseen aamuyöhön. 

Tiedossa ei ole, että Venäjän iskut olisivat aiheuttaneet suurta vahinkoa. Ukrainan ilmavoimat kertoo Venäjän laukaisseen myös X22-ohjuksen Zaporizhzhjan alueella, mutta ohjus ei osunut kohteeseensa, vaan putosi pellolle. (Reuters)

Tiistain 21.11 sotatapahtumia

22:01: Wagner toimittamassa ilmapuolustusjärjestelmää Hizbollahille tai Iranille, sanoo USA

Palkkasotilasyhtiö Wagner valmistelee ilmapuolustusjärjestelmän toimittamista Libanonin Hizbollah-taistelijoille tai Iranille, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby

Hän perustaa tietonsa maansa tiedusteluun. Kirbyn mukaan Wagner toimii nyt Venäjän hallinnon ohjeistuksessa.

Kirbyn tietojen mukaan Iran harkitsee toimittavansa vastineeksi Venäjälle ballistisia ohjuksia. Hänen mukaansa Yhdysvallat on valmistautunut ottamaan käyttöön uusia pakotteita venäläisiä vastaan, jos kaupat toteutuvat.

Wagner on pysynyt pääosin poissa julkisuudessa sen jälkeen, kun sen johtaja Jevgeni Prigozhin kapinoi Venäjän hallintoa vastaan viime kesänä. Sen jälkeen ryhmän taistelijat on palautettu Kremlin komentoon.

Venäjä ja Iran ovat tiivistäneet yhteistyötään viime aikoina. Molempia maita vastaan on otettu käyttöön taloudellisia pakotteita, ja ne tukeutuvat toisiinsa pärjätäkseen sanktioiden alla.

21.22: Helsingissä osoitettiin Ukrainalle tukea tuhotun venäläistankin ympärillä

Helsingissä Kansalaistorilla järjestettiin tiistaina Ukrainalle tukimielenilmaus tuhotun venäläistankin ympärillä. Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrottiin STT:lle tiistaina illalla, että muutaman kymmenen ihmisen mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Poliisin mukaan paikalle oli ilmoitettu alkavaksi venäläismielisten mielenilmaus heti Ukrainan tukimielenilmauksen perään. Poliisin mukaan paikalle saapui muutama ihminen, mutta mistään varsinaisesta mielenilmauksesta ei ollut kyse.

Taistelupanssarivaunun Suomeen näytille toivat Your Finnish Friends ry ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry. 

Niiden tietojen mukaan Ukrainan asevoimat tuhosi venäläisen T-72B3-taistelupanssarivaunun maaliskuussa 2022 lähellä Kiovaa.

Tankki on esillä Helsingin Kansalaistorilla 7. joulukuuta asti.

15.21: Saksa ilmoitti yli miljardin euron sotilasapupaketin toimittamisesta Ukrainalle

Saksa on ilmoittanut uuden, 1,3 miljardin euron arvoisen sotilasapupaketin toimittamisesta Ukrainalle. Paketista kertoi tänään tiistaina Kiovan-vierailullaan Saksan puolustusministeri Boris Pistorius, joka on luvannut maansa jatkavan sotilasapua niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee.

Saksan viimeisin apupaketti sisältää tykistöammusten lisäksi muun muassa uusia Iris-T-ilmapuolustusjärjestelmiä, jotka on määrä toimittaa Ukrainaan ensi vuoden aikana. Iris-T-järjestelmät soveltuvat muun muassa Venäjän droonien tuhoamiseen. Saksa on toimittanut niitä Ukrainalle jo aiemmin.

Pistorius ilmoitti viime viikolla, että Saksa kaksinkertaistaa ensi vuonna Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen. Ensi vuoden aikana Saksan on määrä tukea Ukrainaa kahdeksalla miljardilla eurolla. Saksa on toiseksi merkittävin Ukrainan tukija Yhdysvaltojen jälkeen.

Yhteensä Saksa on antanut Ukrainalle humanitaarista, taloudellista ja sotilaallista tukea noin 22 miljardin euron arvosta. Edellisestä, noin miljardin euron tukipaketista Saksa ilmoitti viime kuussa.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimaisilta liittolaisiltaan lisää sotilaallista tukea. Ukrainan tänä vuonna käynnistynyt vastahyökkäys ei ole onnistunut ajamaan pääosin maan itä- ja eteläosiin juurtuneita venäläisjoukkoja pois.

Venäjä on lisännyt ilmaiskujaan Ukrainaan, ja sen uskotaan kohdistavan iskuja erityisesti energiainfrastruktuuriin talven lähestyessä.

Tekstiä päivitetty kello 16.16.

12.12: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja vierailee Kiovassa

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on saapunut ennalta ilmoittamattomalle vierailulle Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Michelin vierailu liittyy Maidan-mielenosoitusten kymmenenteen vuosipäivään. Mielenosoituksissa ukrainalaiset lähtivät protestoimaan laajasti ja kuukausien ajan silloista Venäjä-mielistä hallintoa vastaan.

Mielenosoitukset lähtivät vyörymään liikkeelle, kun Ukrainan hallitus päätti keskeyttää EU:n kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen valmistelut Venäjän painostuksesta.

Mielenosoitukset johtivat lopulta helmikuussa 2014 vallankumoukseen, minkä jälkeen Venäjä miehitti Krimin.

11.57: Venäläisdiplomaatti: Venäjä ei voi elää rinnakkain Ukrainan nykyisen hallinnon kanssa

Venäjä ei voi elää rinnakkain nykyisen Ukrainan hallinnon kanssa ja aikoo vastustaa sotilasliitto Naton voimaa niin kauan kuin Moskova saavuttaa tavoitteensa, Venäjän ulkoministeriön korkea-arvoinen diplomaatti Rodion Miroshnik sanoi tänään toimittajille Moskovassa.

– Nykyinen hallinto on täysin myrkyllinen, emmekä näe tällä hetkellä mitään vaihtoehtoja rinnakkaiselolle sen kanssa, Miroshnik kertoi. 

Miroshnikin mukaan Ukrainan on tehnyt rikoksia siviilejä vastaan ja Nato on toimittanut kiellettyjä aseita Ukrainaan. Hän uskoo lännen menettävän lopulta kiinnostuksensa Ukrainaa kohtaan. 

– Voimme vastustaa Natoa juuri niin paljon kuin on tarpeen presidentin muotoilemien tehtävien täyttämiseksi.

Asiasta uutisoi Reuters.

11.41: Ukrainan sota näkyi viime vuonna myös kuntien kasvihuonepäästöissä

Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset näkyivät viime vuonna myös Suomen kuntien kasvihuonepäästöissä, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Vaikutuksia näkyi erityisesti energiasektorilla, jossa kaukolämmön tuotannon päästöt kasvoivat pari prosenttia vähentyneestä energiankulutuksesta huolimatta. Ukrainan sodan myötä maakaasun ja puupolttoaineiden käyttöä korvattiin kivihiilellä ja turpeella.

Ennakkotietojen perusteella viime vuoden suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet olivat edellisvuosien tapaan tieliikenne, maatalous ja kaukolämmön tuotanto.

9.16: Kaksi kuollut Venäjän tekemässä iskussa Donetskissa ja Harkovassa

Ukrainalaisviranomaisten mukaan kaksi ihmistä kuoli ja kuusi loukkaantui Venäjän viimeöisessä ohjusiskussa Donetskin ja Harkovan alueilla. 

Ohjukset osuivat Donetskissa sijaitsevan Selydoven sairaalaan sekä hiilikaivokseen.

– Kaksi sairaalan rakennusta vaurioitui, kuusi siviiliä loukkaantui. Raunioiden alla voi olla vielä uhreja, etsinnät jatkuvat, sisäministeri Ihor Klymenko kertoi Telegramissa.

Hiilikaivokseen tehdyssä iskussa kuoli yksi. Klymenkon mukaan 39 kaivosmiestä jäi maan alle jumiin, mutta heidät on saatu tuotua takaisin ylös. 

Reuters ei ole voinut vahvistaa ukrainalaisviranomaisten tietoja.

8.29: Ukraina raportoi Venäjän tappioita

Ukraina väittää kaataneensa 610 venäläissotilasta viimeisen vuorokauden aikana. 

Lisäksi se sanoo tuhonneensa muun muassa 6 panssariajoneuvoa, 4 tykkiä ja 7 lennokkia ja yhden risteilyohjuksen.

Lukuja ei ole vahvistettu riippumattomista läheteistä. 

7.37: Saksan puolustusministeri vierailee Kiovassa

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius on saapunut vierailulle Kiovaan, ministeriön tiedottaja kertoo.

Tiedottaja ei kertonut vierailun yksityiskohtia.

Asiasta uutisoi Reuters.

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Katso myös: Video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän. (13.11.)

20.30: Yhdysvalloilta 100 miljoonan dollarin avustuspaketti Ukrainalle

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi Yhdysvaltojen uudesta 100 miljoonan dollarin sotilaallisesta avusta Ukrainalle vierailullaan Kiovassa. Samalla hän lupasi maalle pitkäaikaista tukea.

Austin ilmoitti tuoreesta avustuspaketista Ukrainan viranomaisten kanssa pidettyjen kokousten jälkeen ja kertoi, että pakettiin sisältyy muun muassa aseita ja panssaritorjunta-aseita.

Yhdysvaltain Ukrainan suurlähettiläs Bridget Brink sanoi, että Austinin vierailu osoittaa Washingtonin vankkumattoman tuen Ukrainalle.

19.15: Ukrainassa tuhottu venäläistankki aiheutti perjantaina viranomaisoperaation Vuosaaren satamassa

Helsingissä esillä oleva taistelupanssarivaunu jouduttiin perjantaina tarkastamaan Vuosaaren satamassa mahdollisen säteilyvaaran takia.

Helsingin poliisi kertoo myöntäneensä jo aiemmin tuontiluvan Tallinnasta saapuvalle tankille. Ylimääräisen tarkastuksen aiheutti Puolustusvoimilta saatu tieto, että joissakin kyseisen tankkimallin vaunuissa on radioaktiivista ainetta sisältävä kaasunilmaisin.

Tankki todettiin lopulta vaarattomaksi perjantai-iltana noin tunnin kestäneessä viranomaisoperaatiossa.

Ukrainassa tuhottu venäläinen taistelupanssarivaunu on esillä Helsingin Kansalaistorilla 7. joulukuuta asti. Näyttelyn ovat järjestäneet Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhteistyössä Your Finnish Friends ry:n kanssa.

Lisää maanantain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat