Etelä-Korean Soulissa yli 150 kuollut väkijoukon ryntäyksessä

Etelä-Korean Soulissa tragedia Halloween-juhlissa – ainakin 151 kuoli väentungoksessa 0:21
Etelä-Korean Soulissa tragedia Halloween-juhlissa – uhriluku jatkaa kohoamistaan, loukkaantuneita satoja

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol on julistanut kansallisen suruajan lukuisia kuolonuhreja ja loukkaantuneita vaatineiden Halloween-juhlien jälkeen. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa yli 150 ihmistä on kuollut väkijoukon ryntäyksessä. 

Loukkaantuneita on tällä hetkellä noin 150. 

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol on julistanut kansallisen suruajan ja esittänyt suruvalittelunsa uhrien omaisille. 

Onnettomuus tapahtui noin kello 22.20, kun suuri väkijoukko oli kerääntynyt halloweenin viettoon Soulin keskustaan, Itaewon kaupunginosaan. Alustavien tietojen mukaan ihmiset kaatuivat mäkisellä ja kapealla katuosuudella ja tallaantuivat tai saivat sydänkohtauksen.

– Ihmisiä kaatui toistensa päälle: toiset menettivät vähitellen tajuntansa, kun taas toiset näyttivät olevan jo kuolleita, sanoi eräs silminnäkijä uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Uhrimäärä saattaa edelleen kasvaa. Viranomaisten mukaan myös loukkaantuneiden tarkkaa määrää on erittäin vaikea selvittää, koska paikalla Itaewon kaupunginosassa oli niin paljon väkeä.

Onnettomuuspaikalle lähetettiin yli 140 ambulanssia. Kaupunginosa on hyvin suosittu juhlapaikka.

"Paikalla oli liian paljon ihmisiä"

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan paikalla saattoi olla jopa 100 000 juhlijaa.

– Paikalla oli hyvin paljon nuoria ihmisiä, jotka olivat tulleet juhlimaan ja klubeihin pukeutuneina juhla-asuihin, kertoi paikan päällä oleva BBC:n toimittaja Hosu Lee.

Leen mukaan sosiaalisessa mediassa oli ennen murhenäytelmää näkynyt runsaasti viestejä, joissa kaupunginosan kerrottiin tuntuvan turvattomalta, koska paikalla oli niin paljon väkeä.

Silminnäkijöiden mukaan jo alkuillasta paikallista aikaa oli selvää, että paikalla oli aivan liian paljon väkeä.

– Oli selvää, että paikalla oli liian paljon ihmisiä, varmasti eniten mitä koskaan olen nähnyt Itaewossa, ja koko aja tuli vain lisää ja lisää, kertasi paikallista aikaa noin kello seitsemän paikalle tullut Raphael Rashid BBC:lle.

– Kun lähestyttiin kymmentä, oli selvää, että ihmisiä oli liikaa ja jotain tulee tapahtumaan. Siellä oli kymmeniä tuhansia ihmisiä: en ole koskaan nähnyt niin paljon. Lopulta meitä oli jalkakäytävillä niin paljon rusennuksissa, että ihmiset purkautuivat ajoradalle, missä oli autoja.

Rashidin mukaan pian tämän jälkeen alkoi kuulua hälytysajoneuvojen ääniä, kun ne yrittivät päästä väkijoukon läpi.

– Kukaan ei oikein tajunnut, mitä oli tapahtumassa, mutta Itaewon aseman edessä oli jo useita poliisiautoja. Poliisit seisoivat autojensa päällä ja yrittivät saada ihmisiä lähtemään alueelta niin pian kuin mahdollista.

Yonhap kertoi aikaisemmin Etelä-Korean presidentin Yoon Suk-yeolin määränneen paikalle pikaisesti viranomaisia antamaan ensiapua ja sairaaloita varaamaan riittävästi paikkoja uhreille. Presidentin odotetaan kutsuvan koolle hätäkokouksen. Euroopassa vierailulla oleva Soulin pormestari Oh Se-hoon palaa onnettomuuden vuoksi välittömästi kotiin, Yonhap kertoi viitaten kaupungin hallinnon lähteisiin.

Tämän vuoden Halloween-juhla oli ensimmäinen sitten koronapandemian alkamisen vuonna 2020, jossa kasvomaskin käyttäminen ei ollut pakollista ulkona Etelä-Koreassa.

Juttua päivitetty kello 23.25: Päivitetty kauttaaltaan. Juttua päivitetty 30.10.2022: Päivitetty kuolonuhrien määrä sekä lisätty tieto kansallisesta suruajasta. 

Lue myös:

    Uusimmat