Mainos

Uhkaava tulipalo Siilinjärvellä - suuronnettomuus oli lähellä

Siilinjärven Kuntoutumiskeskuksessa lähellä Kuopiota syttyi sunnuntain vastaisena yönä uhkaava tulipalo, josta annettiin myös suurpalohälytys. Suuronnettomuudelta säästyttiin palokunnan ja keskuksen henkilökunnan ripeän toiminnan ansiosta.

Palokunta siirsi kolmisenkymmentä ihmistä turvaan rakennuksen katolta ja huoneista. Evakuoitujen joukossa oli mm. kymmenen pyörätuolipotilasta. Palossa loukkaantui lievästi kaksi ihmistä. Toinen sai savumyrkytyksen ja toinen loukkasi jalkansa. Muut keskuksen 134 asiakkaasta selvisivät ilman vammoja. Palokunta sai hälytyksen kello 1.29. Vajaan puolen tunnin päästä annettiin suurpalohälytys. Tulipalo sai alkunsa kuntoutuskeskuksen baarista, jonne palokunta sai sen lopulta myös rajattua. Baari oli suljettu noin tuntia aiemmin. Palon epäillään saaneen alkunsa kylmäaltaan moottoritilasta. Huoneessa ei ollut muita koneita.

-Saapuessamme paikalle koko baari oli tulessa ja liekit löivät ulos ikkunoista. Baarin yläpuolella olevissa hotellihuoneissa oli ihmisiä ja liekit löivät ikkunoihin. Uloimmat ikkunat olivat jo haljenneet eli tilanne oli todella uhkaava, kertoo vs. palomestari Matti Hurula.

Eniten vaarassa olleet hyväkuntoista väkeä

Noin 30 ihmistä siirrettiin turvaan muualle hotelliin. Kymmenkunta baaritilan yläpuolelle majoitettua asiakasta siirtyi huoneistaan rakennuksen katolle.
-Osa poistui merkittyjä poistumisteitä pitkin itse ja palokunta ohjasi osan. Avustettavien siipi tyhjennettiin myös savuhaittojen takia, kertoo keskuksen johtaja Marja Sisko Aalto. Aallon mukaan pahimmassa vaarassa olleet ihmiset olivat hyväkuntoisia. Kuopion aluehälytyskeskuksen mukaan paloa oli sammuttamassa noin 40 palomiestä Siilinjärveltä ja Kuopiosta. Sammutustyöt saatiin päätökseen aamuviiteen mennessä.

Koko kuntoutumiskeskus kärsi savuvaurioita. Vahinkojen arvioidaan nousevan yli miljoonaan markkaan. Kuntoutuskeskus on luokiteltu erittäin vaikeaksi pelastuskohteeksi mm. suuren kokonsa takia. Laitoksessa on usein asiakkaana pyörätuolipotilaita ja vanhuksia. Keskus sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kuopion ja Siilinjärven paloasemilta. Rakennuksessa toimii mm. uimahalli-kylpylä.

Hyvin meni - vaaratilanteita oli harjoiteltu

Siilinjärven Kuntoutumiskeskuksessa on harjoiteltu etukäteen vaaratilanteiden varalta, kertoo keskuksen johtaja Marja Sisko Aalto. Keskuksen pohjapinta-ala on yhteensä 1,8 hehtaaria ja potilaina usein liikuntarajoitteisia ihmisiä.
-Kiitos harjoittelun kaikki meni hyvin. Henkilökuntaa on tähän valmistettu. He toimivat tilanteessa kuin koneet. Palokuntakin saapui paikalle kahdeksassa minuutissa, kiittää Aalto.
-Toki tässä tarvittiin rutkasti onneakin, lisää hän. Aallon mukaan asiakkaat toimivat tilanteessa yllättävän rauhallisesti. -Minkäänlaista paniikkia ei esiintynyt. Kaikkien työskentely oli systemaattista.

Huoneistaan evakuoiduille ihmisille järjestettiin uudet yöpymispaikat muualta laajasta rakennuksesta. -Onni oli, että onnettomuus sattui viikonloppuna, jolloin ei ollut ihan täyttä. Viikolla meillä olisi ollut täällä 260 henkeä. Palo saatiin rajattua rakennuksen baariin. Savua levisi laajalle rakennukseen, mutta esimerkiksi keittiötilat saatiin tuuletettua aamulla. Hotelli pyöri sunnuntaiaamuna niin normaalisti kuin mahdollista.
-Aamupalaa syötiin juuri. Siivoamista täällä kyllä riittää, totesi Aalto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.