Tyynellemerelle tsunamiaaltojen vuoksi annettuja evakuointimääräyksiä purettu – aaltoja edelsi erittäin voimakas maanjäristys

Tyynellämerellä havaittujen tsunamiaaltojen vuoksi annettuja evakuointimääräyksiä on kevennetty ja purettu. Kymmenettuhannet saarivaltioiden asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa.

Evakuointimääräysten aikana ihmiset siirtyivät rannikkoalueilta turvaan. Uuden-Seelannin hätätiloista vastaava ministeri Kiri Allan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että rannikkoalueiden ihmiset noudattivat varoituksia hyvin.

– Ihmiset hyvin ripeästi kokosivat itsensä, ottivat reppunsa, hyppäsivät autoihinsa ja matkasivat joko sisämaahan tai korkeampaan maastoon, Allan sanoi.

Tyynellemerelle annettua tsunamivaroitusta edelsi erittäin voimakas maanjäristys Uudelle-Seelannille kuuluvien Kermadecsaarten lähettyvillä. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,1, ja sitä seurasi kaksi jälkijäristystä.

Havaijilla sijaitseva tsunamivaroituskeskus kertoi myöhään torstaina Suomen aikaa, että Ranskalle kuuluvaan Uuteen-Kaledoniaan ja Vanuatun saarivaltioon voi iskeä jopa kolmimetriset aallot.

– Tavallisesti maanjäristyksiä voimakkuudeltaan 8 tai enemmän tapahtuu vain kerran vuodessa jossakin päin maailmaa, mikä tekee tästä tästä huomattavan järistyksen sellaisella voimakkuudella ja sellaisessa syvyydessä, että se voisi mahdollisesti aiheuttaa tsunamin, sanoi johtava tutkija Adam Pascale australialaisesta tutkimuskeskuksesta uutistoimisto AFP:lle.

Tsunamivaroituksen vuoksi eriasteisia evakuointimääräyksiä annettiin Australiassa, Uudessa-Kaledoniassa, Uudessa-Seelannissa, Vanuatussa ja Ranskan Polynesiassa.

Laaja tutkimusryhmä varoittaa katastrofaalisen tsunamin olevan yhä todennäköisempää Alaskan jäätiköllä:"Se voi tapahtua milloin tahansa" 1:00
Laaja tutkimusryhmä varoittaa katastrofaalisen tsunamin olevan yhä todennäköisempää Alaskan jäätiköllä: "Se voi tapahtua milloin tahansa"

Lue myös:

    Uusimmat