Voimakas maanjäristys aiheutti tsunamin Australian itäpuolella Uudessa-Kaledoniassa

Australian itäpuolella sijaitsevan, Ranskalle kuuluvan Uuden-Kaledonian lähistöllä tapahtui voimakas maanjäristys, joka aiheutti tsunamin, kertoo uutistoimisto Reuters. Tsunami ei tiettävästi aiheuttanut vahinkoja missään.

Esimerkiksi Fidzillä tsunamiaallon korkeus oli vain 30 senttiä, ja maan seismologiaviranomaiset peruivat aiemmin antamansa varoituksen. Varoitukset peruttiin myös muissa alueen valtioissa.

Tarkka järistyspaikka oli Tyynellämerellä kymmenen kilometrin syvyydessä 424 kilometriä kaakkoon Tadinesta (kuvassa), joka on kaupunki eteläisimmällä Uuteen-Kaledoniaan kuuluvista kolmesta saaresta, Pinssaarella. Saariryhmää kutsutaan nimellä Iles Loyauté, englanniksi Loyalty Islands.

Järistys iski saarille pian puolenyön jälkeen paikallista aikaa.

Järistyksen voimakkuus oli 7,7 magnitudia ja sitä seurasi kolme noin 6 magnitudin jälkijäristystä.

Uusi-Seelanti ehti kehottaa pohjoisrannikkonsa asukkaita poistumaan muun muassa mereltä, rannoilta ja satamista tsunamivaaran vuoksi.

Australian ilmatieteen laitos varoitti tsunamin uhkaavan myös Australiaan kuuluvaa Lord Howen saarta, joka sijaitsee 550 kilometriä Australian mantereelta itään.

STT kertoo, että alue kuuluu niin sanottuun Tyynenmeren tulirenkaaseen, jossa mannerlaatat törmäävät toisiinsa. Sen seurauksena maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset ovat alueella yleisiä.

Päivitetty järistyksen voimakkuutta 7,2:sta 7,7:ään.

Lue myös:

    Uusimmat