Tyttövauva joutui hammaslääkäriin jo 12 päivän iässä – syntyi hammas suussaan!

Hampaat alkavat kehittyä lapsille aikaisintaan muutaman kuukauden iässä. Brittiläinen Isla-Rose oli kuitenkin poikkeus, kertoo BBC.

Miten hampaat tulisi oikeaoppisesti pudistaa? Katso yllä olevalta videolta asiantuntijan vinkit!

Devonista kotoisin oleva Jasmin Heasman ei olisi koskaan voinut arvata, että hän saisi viedä tyttärensä Isla-Rosen jo 12 päivän ikäisenä hammaslääkärin vastaanotolle.

Lapsi oli nimittäin syntynyt hammas suussaan.

– Häneltä poistettiin se [hammas], kun se oli heiluva. Hän oli rohkeampi kuin minä, hän ei edes itkenyt. Minun täytyi mennä ulos huoneesta itkemään, koska en kestänyt nähdä prinsessaani tuskissaan, Jasmin kertoo BBC:lle.

Vauva oli niin pieni, ettei hänelle edes voinut antaa nukutusainetta. Toimenpiteen ajaksi ikeneen levitettiin vain hiukan puudutusvoidetta.

Hammaslääkäriasemalta kerrotaan, että Isla-Rose oli todellakin heidän nuorin asiakkaansa. Vauva sai kuitenkin lahjaksi tarran rohkeudestaan, kuten kaikki muutkin hammaslääkäriin tulleet lapset.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ei täysin tavatonta

Suurimmalla osalla lapsista hampaat alkavat kehittyä vasta 4–7 kuukauden iässä. Vastasyntyneiden hampaat ovat varsin harvinaisia, mutta eivät täysin tavattomia.

Terveyskirjaston mukaan yksi noin 3 000 lapsesta syntyy hammas suussaan. Yleensä hampaat ovat ennenaikaisesti puhjenneita maitohampaita, mutta kehittymättömiä ja varsin löysästi kiinni limakalvossa. Hammas poistetaan, sillä se voi irrota helposti ja ajautua vaarallisesti esimerkiksi vauvan hengitysteihin.

Lähteet: BBC, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat