Tytti Yli-Viikari valitti potkuistaan hallinto-oikeuteen – valittanut aiemmin myös virasta pidättämisestä

Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari, joka irtisanottiin VTV:n pääjohtajan tehtävästä:"Tässä on ollut tietyt intressit liikkeellä" 7:33
Katso video: Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari, joka irtisanottiin VTV:n pääjohtajan tehtävästä: "Tässä on ollut tietyt intressit liikkeellä"

Tytti Yli-Viikari on valittanut irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudesta kerrotaan STT:lle, että valitus on kirjattu heinäkuun lopulla.

Eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan paikalta kesäkuun päätteeksi. Päätöstä edelsi kuukausien keskustelu Yli-Viikarin toiminnasta ja rahankäytöstä viraston johdossa.

Kansanedustajat katsoivat laajasti menettäneensä luottamuksen pääjohtajan toimintaan ja laajemmin virastoon.

Yli-Viikari oli kesäkuun lopulla STT:lle lähettämässään lausunnossa sitä mieltä, että juridisia perusteita irtisanomiselle ei ole.

Myös poliisi on tutkinut Yli-Viikarin toimintaa. Häntä on epäilty muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Poliisitutkinnassa ovat Yli-Viikarin työmatkoilla kertyneiden lentopisteiden käyttö sekä hänen laatimansa työsopimus, jonka perusteella VTV:n työntekijälle maksettiin noin kahden vuoden ajan palkkaa ilman työvelvoitetta.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän on aiemmin valittanut hallinto-oikeuteen siitä, että hänet pidätettiin virasta, mikä tapahtui ennen irtisanomista. Hyllytyksestä päätti eduskunnan kansliatoimikunta huhtikuussa poliisin aloittaman esitutkinnan vuoksi.

Yli-Viikari ei kommentoi

Yli-Viikari ei halunnut perjantaina perustella STT:lle valituksen jättämistä.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio puolestaan kommentoi tapausta arvioimalla Demokraatille, ettei irtisanomisesta voisi valittaa. Hänen mukaansa täysistunto ei ole sellainen hallintoviranomainen, jonka päätöksestä voisi esittää valituksen.

– Toki tästä voi esittää eriävän näkemyksen, perustellunkin eriävän näkemyksen, ja nyt tässä vaiheessa se sitten jää Helsingin hallinto-oikeudelle arvioitavaksi, että kuinka tämä nyt sitten menee, Rauhio sanoi.

Aiempi virka houkuttaa

Eduskunta nimitti Yli-Viikarin VTV:n johtoon vuoden 2016 alusta alkaen viideksi vuodeksi. Eduskunnan odotetaan valitsevan hänen seuraajansa syksyllä. Pääjohtajan sijaisena toimii parhaillaan Matti Okko.

Ennen pääjohtajan tehtävää Yli-Viikari toimi virastossa ylijohtajan virassa. Lännen Media julkaisi aiemmin tänään Yli-Viikarin haastattelun, jossa hän kertoi olevansa kiinnostunut palaamaan kyseiseen aiempaan tehtävään.

Okko sanoi Lännen Medialle, ettei virasto voi asettaa estettä Yli-Viikarin paluulle. Hänen mukaansa asiasta ei ole käyty Yli-Viikarin kanssa keskusteluja.

Lue myös:

    Uusimmat