Tytsy-sorsa on saanut jo yli 100 poikasta turkulaisen Sinin parvekkeella – "Jos lasitukset eivät ole auki, se yrittää ovesta sisään"

Viime torstaina turkulaisen Sini Kulmalan parvekkeen sypressipenkissä kuoriutui 13 sorsanpoikasta. Eikä se ollut ensimmäinen kerta. Tytsyksi nimetty sorsaemo on nimittäin valinnut Kulmalan parvekkeen pesimispaikakseen jo yhdeksänä vuotena peräkkäin.

Huhtikuun alussa Turussa oli takatalvi ja pakkasta, joten Aurajoen läheisyydessä asuva Sini Kulmala oletti, ettei näkisi jokavuotista vierailijaansa vielä.

Eräänä aamuna parvekkeen lasitusten taakse oli kuitenkin ilmestynyt tuttu naarassorsa, joka Kulmalan mukaan katseli sisälle surullisen näköisenä.

– Sanoin sille, että etkö nyt näe, kuinka siellä tulee lunta. Ethän nyt vielä voi munintaa aloittaa, Kulmala kertoo naureskellen. 

– Tytsy katseli vain takaisin sen näköisenä, että päästäpäs minut nyt sisään, täällä on aika kylmä! hän jatkaa.

Kulmalan mukaan tilanteessa ei auttanut kuin päästää sorsa parvekkeelle.

Lintu tekikin nopeasti ensimmäisen munan. Sitten toisen. Lopulta niitä tuli 14. Yksi munista jäi kuoriutumatta. Kulmala arvelee, että ensimmäinen munista sai liikaa kylmää.

Tuttuja kymmenen vuoden takaa

Tytsy-sorsa on ilmeisen mieltynyt kyseiseen turkulaiseen taloyhtiöön ja etenkin Kulmalan parvekkeeseen.

Kulmala kertoo, että hänen naapurinsa ovat nähneet, kuinka Tytsy-sorsa on jopa yrittänyt alaovesta sisälle.

– Jos lasitus ei ole ollut auki, niin se yrittää ovesta sisään. Se on varmaan ajatellut, että jos se Kulmala ei avaa niitä laseja, niin hän sitten kävelee portaita pitkin.

Kymmenen vuotta sitten lintu pesi taloyhtiön katolla, pian se kuitenkin siirtyi parvekkeelle.

Ylimmän kerroksen parvekkeet olivat aiemmin vain osin katettuja, joten Kulmala arvelee sorsan nähneen turvallisen pesimispaikan korkeiden parvekekasvien keskeltä.

Aikaisemmin Tytsy on valinnut pesäpaikan kolmesta parvekkeella olevasta isosta kukkaruukusta. Siitä lähtien, kun muutama vuosi sitten parveke lasitettiin ja ruukkuja siirrettiin, Tytsy on aina valinnut sypressipenkin. 

– Se on nykyään sen ehdoton suosikki.

"Sen täytyy pysyä villinä"

Tytsy on siisti eläin, eikä se Kulmalan mukaan aiheuta sotkua parvekkeella. Se hautoo munia lähes vuorokauden ympäri, mutta käy joka päivä 1-1,5 tunnin pituisella reissulla, jonka aikana se hoitaa syömisen ja ulostamisen.

– Sanon, että hän käy lounaalla. 

Vaikka Tytsy onkin jo useita vuosia hoitanut pesinnän parvekkeella, ei Kulmala kuulemma ole ikinä ruokkinut sitä, tai yrittänyt muutenkaan kesyttää lintua.

– Se pesii täällä, mutta sen on tultava toimeen tuolla luonnossa. Sen täytyy pysyä villinä, eikä se olekaan mitenkään kesylintu. Se vain käyttää tätä turvallisena pesäpaikkana, Kulmala sanoo.

Kulmalan laskujen mukaan tänä keväänä kuoriutuneet poikaset rikkoivat 100 poikasen rajan.

Torstaina alkanut kuoriutuminen kesti yhteensä 17 tuntia. Eilen poikaset jo lähtivät pesästä. Koska parveke sijaitsee 5. kerroksessa, poikaset eivät voi hypätä alas, vaan Kulmala vie poikaset alas pahvilaatikossa. 

Nyt tämän kesän 13 poikasta ovat jo päässeet uiskentelemaan Aurajokeen. 

Kulmalan parvekkeella syntyneistä sorsanpoikasista uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat