Mainos

Työttömyyskassoille ensimmäiset kunnon jäsenyysohjeet

Työttömyyskassat ovat saaneet sosiaali- ja terveysministeriöstä uudet jäsenyysohjeet, joissa tähdennetään kassojen ja ammattiliittojen erillisyyttä. Ohjeilla halutaan myös yhdenmukaistaa kassojen jäsenyyskäytäntöjä ja taata kaikkien oikeusturva.

Samat linjaukset ovat jo aiemmin löytyneet laista ja kassoille lähetetystä yleiskirjeestä, mutta nyt ohjeet on käyty läpi ja koostettu yhteen. Näin kattavassa muodossa jäsenyysohjeita ei aiemmin ole ollut, kertoo hallintoneuvos Hannu Hakkola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuore ohjepaperi lienee mieluista postia ainakin ay-liikkeen ulkopuoliselle Yksityisalojen työttömyyskassalle. Ammattiliiton työttömyyskassaan liittyminen tietää yleensä myös liitolle uutta jäsentä, vaikka laissa tätä kytkyä ei tunnetakaan. Ammattiliitoissa onkin nyreinä seurattu YTK-kassaa, joka on tarmokkaasti oikonut käsityksiä, että kassajäsenyys edellyttäisi ammatillista järjestäytymistä. Ammattiliitoista taas on kerkeästi muistutettu, että YTK-kassa tarjoaa pelkän työttömyysturvan, ei siis esimerkiksi oikeusapua.

Vuonna 1992 perustettu ja kotipaikkansa mukaan ns. Loimaan kassana tunnettu yksityinen työttömyyskassa on kivunnut jäsenmäärältään maan suurimmaksi kassaksi.

Osa pitkää ohjeistustyötä

Ohjeissa todetaan, että "jäseneksi pääsemisen ja jäsenenä pysymisen ehtona ei saa olla, että jäseneksi pyrkivä tai jäsen kuuluu tai liittyy johonkin muuhun yhdistykseen, järjestöön tai yhteenliittymään". Kassojen ja ammattiliittojen erillisyyttä korostetaan muutoinkin. Esimerkiksi jos molempiin kuuluva jäsen ilmoittaa eroavansa liitosta, mutta ei mainitse kassan jäsenyydestä eroamista, ei hänen voida ilman lisäselvitysten pyytämistä katsoa eronneeksi kassasta.

Ohjeet valmisteltiin vakuutusvalvontavirastossa. Paperia on käsitelty myös epävirallisessa työryhmässä, jossa ovat edustettuina Kela, työhallinto, kassat ja työnantajapuoli. Ohjeistus on neljäs ja viimeinen osa monivuotista urakkaa, jossa on käyty läpi työttömyyskassojen toimintaa. Jo aiemmin kassat ovat saaneet uudet ohjeet työttömyysturvalain soveltamiskäytännöistä sekä kassojen viranomaistoiminnasta ja taloudenpidosta.

Suomessa on 41 palkansaaja- ja 2 yrittäjäkassaa. Kaikki kassat kuuluvat Työttömyyskassojen yhteisjärjestöön. Kassojen kautta maksetaan erilaisia etuuksia vuosittain noin yhdeksän miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.