Mainos

Työtaistelu sulki Nordean konttoreita

Pankkitoimihenkilöiden lakko piti Nordean konttorit tänään kiinni kolmella paikkakunnalla. Lakko uhkaa jatkua yli viikonlopun ja laajentua ensi viikolla, jos kiistaan ei saada ratkaisua.

Rahoituskonserni Nordean pankkitoimihenkilöiden työtaistelun vuoksi Nordean konttorit Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa ovat kiinni.
Noin 1300 toimihenkilöä jää pois työpaikoiltaan vahinkovakuutusten myynnistä syntyneen palkkakiistan vuoksi. Lakkolaiset vaativat 1500 markan palkankorotusta, koska he joutuvat myymään Nordean konttoreissa myös vahinkovakuutuksia.

Työtaistelujen pituudesta ole tehty päätöksiä. Se uhkaa kuitenkin jatkua yli viikonlopun. Työtaistelu saattaa lisäksi laajentua ensi viikolla, ellei ratkaisuun päästä sitä ennen.

Muiden pankkien toimihenkilöt tukevat lakkolaisia julistamalla Nordea Pankin koko maan kattavaan saartoon.

Työtaistelu sulkee pankkikonttorit lakkopaikkakunnilla, mutta nosto- ja maksuautomaatit toimivat normaalisti. Haittaa aiheutuu lähinnä niille pankin asiakkaille, jotka ovat tottuneet asioimaan pankin tiskillä.

Työnantajat vaativat lakkolaisia heti töihin

Pankkialan Työnantajaliiton johtaja Jyrki Kiviharju vaatii Nordea Pankin toimihenkilöitä palaamaan heti töihin, jotta neuvotteluja kiistan ratkaisemiseksi voidaan jatkaa. Kiviharjun mukaan lakko on laiton.

Pankkialan Työnantajaliitto valmistelee kannetta työtuomioistuimeen myös Nordean maksuvälityssaarrosta, jonka Suomen rahoitus- ja erityisalojen ammattiliitto Suoraan kuuluvat pankkitoimihenkilöt aloittivat koko maassa. Saarron takia rahaliikenne ei kulje Nordean ja muiden pankkien välillä. Työnantajaliitto on jo jättänyt kanteen itse lakosta ja siitä, että Nordean työntekijät ovat kieltäytyneet vakuutusten myynnistä.

Kiviharju sanoo tiedotteessaan, ettei jokainen uusi myytävä tuote voi johtaa palkankorotukseen.

-Vahinkovakuutusten myynnissä on kyse yhdestä uudesta tuotteesta, josta toimihenkilöt ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen. Uusia tuotteita tulee jatkuvasti myyntiin kaikilla muillakin palvelutoimialoilla, Kiviharju sanoo.

Kiviharju korostaa, että vahinkovakuutusten myynnissä on kyse standardituotteista, eikä virkailijoiden tarvitse ryhtyä esimerkiksi arvioimaan riskejä. Pankkitoimihenkilöt ovat päivittäin tekemisissä huomattavasti monimutkaisempien ja tuotteiden kanssa.

-Jos kaikki työntekijät käyttäytyisivät samalla tavoin kuin Nordean toimihenkilöt, maassa olisi jatkuva yleislakko, Kiviharju paheksuu.

Muissa pankkiryhmissä vakuutuksia on jo myyty, eikä ylimääräisiä palkanlisiä ole maksettu.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 31.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.