Työpöytäsi siisteys paljastaa vahvuutesi

Onko työpöytäsi aina sotkuinen? Ei hätää, taidat vain olla luova tyyppi. Siisti pöytä taas kertoo anteliaisuudesta ja perinteiden arvostamisesta. Lue livescience.comin uutisoimasta selvityksestä.

Uusi Psychological Science -lehdessä julkaistu selvitys paljastaa, että työpaikalla on tilaa niin pöytänsä siisteinä pitäville kuin hieman sotkuisemmillekin tyypeille. Pöydän eri siisteystasot saattavat kertoa erilaisista kyvyistä, ja työpaikalla monipuolisuus on hyvästä.

Minnesotan yliopiston psykologian tutkija Kathleen Vohs kertoi LiveScience-sivustolle, että aiempi tutkimus on puhunut siistin työpöydän puolesta.

– Aiemmin ajateltiin, että siisti ympäristö saa ihmiset tekemään hyviä asioita: pysytään kaidalla polulla, ei roskata ja ollaan anteliaampia. Uusi selvityksemme kuitenkin paljastaa, että sotkuisella ympäristöllä voi olla hyvin myönteisiä vaikutuksia, Vohs selitti livescience.comille.

Ryhmä toteutti monia kokeita, joista ensimmäisessä osallistujia pyydettiin täyttämään kyselylomakkeita toimistossa. Osa täytti lomakkeet siistissä toimistossa, kun taas osa täytti ne sotkuisessa toimistossa, jossa papereita ja toimistotarvikkeita lojui ympäriinsä.

Jälkeenpäin osallistujille annettiin mahdollisuus lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Lisäksi he saivat lähtiessään ottaa mukaansa suklaata tai omenan.

Siisti huone tuntui saavan osallistujat käyttäytymään kuten heiltä odotettiin. Sotkuisessa huoneessa olleisiin verrattuna osallistujat lahjoittivat enemmän rahaa ja tarttuivat todennäköisemmin omenaan kuin suklaaseen.

Sotkussa luovuus kukkii

Tutkijat epäilivät, että sotkuisellakin huoneella voisi olla hyvät puolensa. Niinpä toisessa kokeessa osallistujia pyydettiin keksimään uusia käyttötapoja pingispalloille.

Kaikkiaan sotkuisen huoneen osallistujat kehittivät yhtä paljon käyttötapoja kuin siistin huoneen osallistujat. Puolueettomat tuomarit olivat kuitenkin sitä mieltä, että sotkuisessa huoneessa oleskelleiden ideat olivat kiinnostavampia ja luovempia.

– Sotkuinen huone johti juuri siihen, mitä yritykset, teollisuus ja yhteiskunta kaipaavat: luovuuteen, Vohs sanoi.

Tutkijat havaitsivat myös, että kun osallistujat saivat valita uuden ja tutun tuotteen välillä, sotkuisen huoneen osallistujat valitsivat todennäköisemmin uuden tuotteen. Tämä on merkki siitä, että sotkuinen ympäristö voi johtaa vapautumiseen sovinnaisuudesta. Sen sijaan siistin huoneen osallistujat turvautuivat todennäköisemmin tuttuun tuotteeseen.

– Epäsiisti ympäristö tuntuvat antavan inspiraatiota irrottautua perinteistä, ja tämä voi johtaa uusiin oivalluksiin. Siisti ympäristö taas rohkaisee totuttuihin ja turvallisiin tapoihin, Vohs sanoi.

Tutkijat jatkavat työtään selvittämällä, voiko sama toistua virtuaalisessa ympäristössä: internetissä. Alustavat löydökset viittaavat siihen, että verkkosivun siisteys johtaa samankaltaisiin tuloksiin.

Lähde: Livescience.com

Kuvat: Colorbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja