Mainos

Työperäinen maahanmuutto kuumentaa tunteita oppositiopuolueiden välillä – keskusta hakee nousua kebabin voimalla

”Pyritään lisäämään työn tuottavuutta ja tehokkuutta. Pitää pystyä priorisoimaan ja karsimaan julkisia menoja.” Tämä kuulostaa kokoomuksen linjaukselta, mutta se on perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vastaus huoltosuhdeongelmaan MTV:n Uutisextrassa.

Talouspolitiikassa perussuomalaisilla ja kokoomuksella löytyisi yhteistä. Tosin on vaikea hahmottaa, mitä perussuomalaisten talouspolitiikka käytännössä olisi. Perussuomalaiset karsisi julkisia menoja kovalla kädellä ja keventäisi työn verotusta, mutta leikattavaa nimetään lähinnä maahanmuutosta ja EU-maksuista.

Työikäisen väestön väheneminen ratkaistaisiin työn tuottavuutta tehostamalla, mutta julkisen puolen työntekijöiden palkkoja pitäisi nostaa ja talous tasapainotetaan sillä, että vientiyritysten veto tuottaa lisää rahaa valtion kassaan.

Perussuomalaisilla on tällä hetkellä jopa enemmän yrittäjätaustaisia kansanedustajia kuin perinteisesti yrittäjäpuolueeksi mielletyllä kokoomuksella. Halla-aho myös haukkuu Rinteen hallitusta ja sen työllisyyskeinoja sosialistisiksi.

Ei yhteistä oppositiorintamaa

Iso ero kuitenkin löytyy suhtautumisessa työperäiseen maahanmuuttoon. Esimerkiksi kokoomuksen Arto Satonen ihmetteli, ovatko Halla-ahon keinot eri alojen työvoimapulaan todella tuottavuuden lisääminen ja julkisten menojen karsiminen. Kokoomuksen Elina Lepomäki kuvaili Helsingin Sanomissa perussuomalaisten Riikka Purran puheita kebabyrittäjistä kuvottaviksi.

Purra kysyi viime kuussa eduskunnan kyselytunnilla ”Ovatko nämä veronmaksajille kalliiksi tulevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pizzan ja kebabin paistajat niitä teidän peräänkuuluttamianne huippuosaajia?”

Kokoomus otti talous- ja työllisyyspolitiikkaan liittyvässä välikysymyksessään kantaa työperäisen maahanmuuton puolesta, minkä vuoksi perussuomalaiset ei voinut lähteä siihen mukaan. Näyttääkin vahvasti siltä, että kumpikin puolue tekee omaa oppositiopolitiikkaansa eikä yhteistyöhön erityisesti pyritä.

Kebabyrittäjät keskustan aseena

Hallituspuolue keskusta on ottanut kaiken irti perussuomalaisten Riikka Purran kebabyrittäjälausunnosta ja syyttänyt tätä maakuntien kebabyrittäjien halveksumisesta. Purra joutuikin lausumaan, ettei ollut tarkoittanut puhua ikävään sävyyn kebab- ja pizzeriayrittäjistä.

Keskustan kannatus on niin alamaissa, että sen on syytäkin tehdä räväköitä hyökkäyksiä. Twitterissä räksyttävä keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on ottanut tässä vahvaa roolia. Melkeinpä perinteeksi muodostuneessa Kärnän viikonloppuisessa ruokakuvassa ei tosin ollut kebabia vaan suomalais-aasialainen hirviwok. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja