Pääkaupunkiseudulla palataan laajaan kasvomaski- ja etätyösuositukseen – ravintolarajoituksiin halutaan kiristyksiä

4:51
Pääkaupunkiseudulla tiukennetaan koronarajoituksia – katso tästä uudet suositukset.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi tänään kiristyneestä koronatilanteesta. Koronaryhmä suosittelee etätyötä kaikessa työssä, jossa se on edes tilapäisesti mahdollista. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä. 

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoivat iltapäivällä epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen rajoituksiin ja suosituksiin.

Tilaisuudessa olivat paikalla Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

– Selkeästi aalto HUS-piirissä menossa. Positiivisia tartuntoja on nyt saman verran kuin kevään tartunthuipun aikaan. Tartuntojan on eniten nuorilla, lapset mukaanlukien. Rokote suojaa vaikelta, sairaalaan vievältä taudilta, HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä kuvasi tilannetta. 

Kaikille yli 12-vuotiaille maskisuositus

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi maskisuosituksen tiukentumisesta alueellaan. Päätöksen myötä pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta.

Maskinkäyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskinkäyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

HSL:ää ja VR:ää suositellaan palauttamaan maskivelvoite pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen pikaisesti.

Etätöihin aina kun mahdollista

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on lisäksi linjannut paluusta laajaan etätyösuositukseen.

Koordinaatioryhmä suosittelee työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista.

Työpaikoilla ruokailuja sekä kahvitaukoja tulee porrastaa ja lähitapaamisten tarpeellisuutta on syytä arvioida huolellisesti.

Maski- ja etätyösuositus ovat voimassa 16.1.2022 saakka.

Ravintolarajoituksia kiristettävä yli joulun

Koronakoordinaatioryhmä katsoo, että nykyisessä epidemiatilanteessa ravintoloiden aukioloa tulisi rajata nykyistä enemmän ja anniskelu lopettaa nykyistä aikaisemmin.

Juhlakauden kynnyksellä myös ruokaravintoloiden rajoituksia tulisi laajentaa asiakaspaikkojen suurinta sallittua määrää vähentämällä ja aukioloaikoja kaventamalla.

Rajoitusten tulisi lähtökohtaisesti olla voimassa joulun yli, jotta niillä voidaan vaikuttaa aaltoilevaan epidemiaan.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikki pääkaupunkiseudun ravintolat edellyttäisivät koronapassia koko aukioloaikansa.

Kaikilla ravintoloilla ja kahviloilla on mahdollisuus ottaa koronapassi käyttöön ja näin vapautua asiakasmäärärajoituksista. Mikäli ravintola ei ota koronapassia käyttöön, tulee anniskeluravintolan paikat tällä hetkellä rajata 50 prosenttiin ja muiden ravintoloiden 75 prosenttiin.

Kolmansia rokoteannoksia aikaistettava

Koronakoordinaatioryhmä haluaa lisäksi kiirehtiä kolmansien rokoteannosten annosvälin lyhentämistä nykyisestä kuudesta kuukaudesta.

Koronaryhmä suosittelee myös 5–11-vuotiaiden rokottamisen mahdollistamista, mikäli kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän arviossa turvallisuusnäyttö lasten rokottamisen osalta arvioidaan riittäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja