Työpaikka kotona

Nykysin tietotekniikka mahdollistaa yhä useammalle työskentelyn kotoa käsin. Kotitoimiston tai kodin työpisteen sovittaminen asunnon muuhun ilmeeseen voi ensi alkuun tuntua hankalalta. Toimivaa ja viihtyisää työpistettä rakentaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että kodin työtilojen on täytettävä samat vaatimukset kuin muidenkin työpaikkojen.

Tietyistä perusasiosita ei kannata tinkiä. Toimistoissa kalusteet ja valaistus on hankittu ammattilaisten toimesta. Kotona sen sijaan vastuu hyvien työolojen suunnittelusta ja toteutuksesta on sinulla.

Ergonomia on otettava huomioon; työasento ei saa aiheuttaa turhaa kuormitusta.
Valaistus tulee miettiä koko vuoden kannalta. Runsas päivänvalo vähentää tarvetta käyttää kovaa keinovaloa, mutta varsinkin talvella korostuu hyvän valaistuksen merkitys. Työtilassa tarvitaan sekä yleisvalo että pöytävalo.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää kokonaista huonetta tulee sinun erottaa työpisteesi muusta huoneesta sisustukseen sopivan sermin tai hyllyn avulla. Tämä takaa sinulle toisaalta työrauhan ja toisaalta sen, ettet joudu jatkuvasti tuijottamaan keskeneräisiä töitäsi. Monihan valitsee kotona työskentelyn nimenomaan stressittömyyden takia.

Kunnollinen työtuoli

Hyvän tuolin löydät vain kokeilemalla. Istu tuoliin ihan perälle ja katso ulottuvatko jalkasi reilusti maahan. Reidet eivät saisi painua liian tiiviisti tuolin reunaa vasten, jottei reisilihasten verenkierto häiriintyisi. Tuolin selkänojan pitää tukea lantiota ja ristiselkää. Jos tuolia käyttää työskentelyyn vuorotellen useampi henkilö, pitää tuolin olla säädettävissä jokaisen käyttäjän mitoille sopivaksi.

Tietokoneelle on oltava riittävän tukeva ja tilava pöytä, niin että näppäimistö ja näyttö mahtuvat suoraan eteen. Vinottainen istuminen aiheuttaa niskaan jatkuvan kierron, joka ei ole suotavaa. Kannattaa muistaa myös ranne- ja jalkatukien mahdollisuus, jos kunnon työasentoa ei tunnu löytyvän.

Kaiken ei tarvitse olla käden ulottuvilla - pieni kurkottelu silloin tällöin, esimerkiksi mappihyllylle, tekee hyvää. Luonnollisesti taukojumppa virkistää ja antaa uutta puhtia.

Siisti ja viihtyisä

Mapit ja arkistointikaapit auttavat pitämään tavarat järjestyksessä ja työtilan siistinä. Epäjärjestys ei edistä mielenrauhaa ja työn sujumisenkin kannalta on tärkeää pitää paperit, romput ja muut tarvikkeet järjestyksessä. Työpöydän oheen säilytystilaksi tarvitaan usein hyllyjä. Jos sopivaa kirjahyllyä ei kaupasta tunnu löytyvän, kannattaa muistaa, että esim. keittiön seinäkaapeista saa hyviä kirja- ja mappihyllyjä.

Viihtyisyyden kannalta työhuoneessa tulisi olla ikkuna. Työn ohella on hyvä lepuuttaa välillä silmiä ja mieltä katsomalla ulos ikkunasta.

Työhuoneessa erityisesti sähkölaitteet keräävät pölyä. Mikrokuituliina on kätevä apu siivouksessa silloin kun vettä halutaan välttää. Siistin huoneen viihtyisyyttä lisäävät viherkasvit.


Työt kokonaan pois silmistä

Yksi vaihtoehto pieneen kotiin voi olla suljettava työpiste pyörillä, jolloin tietokone ja mapit saadaan halutessa kokonaan katseilta piiloon ja siirrettyä syrjään. Pienen työpisteen rajoittavin tekijä on sen pöytätila - papereita ei ole varaa levitellä, mutta esimerkiksi tietokone mahtuu pisteeseen hyvin. Jos teet töitä täyspäiväisesti kotona, lienee suuri kirjoituspöytä parempi vaihtoehto.

Kompakti työpiste voi myös olla paikallaanpysyvä. Kun töitä ei tehdä voi saranaovet sulkea tai rulon vetää alas, jolloin tietokone suojautuu pölyltä ja kaappi naamioituu tavalliseksi kirjahyllyksi.

Valmiita tietokonekalusteita saa nykyään jo useammilta huonekaluvalmistajilta. Kuvassa Boknäsin valmistamaa uusvanhaa-tyyliä, jossa tietokone on sijoitettu rulokaappiin.


Teksti: Leena Norta
Kuvat: Asko ja Boknäs Huonekalut Oy

Lähteet:
Ingald Andersson: Viihdy Kotona -sisusta kauniisti, WSOY 2001
Alice Westgate: Hyvän olon sisustus, WSOY 1999

Lue myös:

    Uusimmat