Työntekijän tietotaso selville atk-ohjelmilla?

Suomessa kehitetään paraikaa atk-mittausohjelmia, joilla voidaan mitata ja kehittää työntekijän tietotasoa. Finnair kouluttaa jo nyt pilottejaan atk-ohjelmistolla, ja vastaava järjestelmä on tilattu Silja Line -varustamolle.

-Uusin tietotekniikka mahdollistaa osaamistason seurannan automatisoinnin. Tietokoneella tehty mittaus on myös mahdollisimman tasapuolinen ja objektiivinen: tulosten tulkinnan inhimillinen tekijä eliminoituu, arvioi yliopettaja Sauli Ahvenjärvi Satakunnan Ammattikorkeakoulun Merenkulun Rauman yksiköstä. Hän toimii projektipäällikkönä Oskar-hankkeessa, joka kehittää Siljan tilaamaa kansipäällystön tietojen atk-mittausohjelmaa. Ahvenjärvi katsoo, että Oskarilla voidaan testata henkilöstön osaaminen toistuvasti ilman, että mittaaminen vaatii henkilöresursseja.

Vaikka henkilöstön tietojen atk-mittaaminen houkuttanee yrityksiä kustannussäästöillä, tämä näkökulma ei ole oleellinen Oskar-hankkeessa.
-Olemme lähteneet koulutuksen laadun parantamisesta. Merenkulun uusi kansainvälinen säännöstökin edellyttää, että juuri koulutuksen tasoon panostetaan entistä enemmän. Ahvenjärven mukaan merenkulkuala uskoo, että tietojen ylläpito atk-testein auttaa vähentämään inhimillisiä virheitä, jotka liittyvät usein onnettomuuksiin. Laivojen Oskar-ohjelmisto perustuu mm. simulaatioon. Ohjelma käyttää tietojen mittaamiseen animaatiota, videokuvaa, pelkkää kuvaa tai ääntä - tai näiden kaikkien yhdistelmiä.
-Selvitämme, voidaanko järjestelmää käyttää faktatiedon arvioinnin lisäksi asennekartoitukseen, Ahvenjärvi kertoo. Hänen mukaansa hankkeen seuraaviin kehitysaskeliin lukeutuu siirtyminen Internetiin. Merenkulun ja Finnairin lisäksi atk-pohjaista tietojen arvioinnin järjestelmää soveltaa mm. autokoulujen kirjallinen koe.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat