Työntekijä urkkinut 140 asiakkaan tietoja sosiaalihuollon rekisteristä Helsingissä

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalla on paljastunut tapaus, jossa työntekijä on asiattomasti urkkinut yli 160 henkilön tietoja sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmästä.

Kyseinen henkilö oli perhe- ja sosiaalipalveluiden nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön työntekijä. Työntekijä on ilman työtehtävään liittyvää syytä katsonut henkilöiden tietoja sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmästä.

Koskee 140 asiakasta, urkittu esimerkiksi toimeentulopäätöksiä

Tietosuojaloukkaus koskee 140 asiakasta ja 27 työntekijää.

– Hyvin valitettava ja vakava asia, kommentoi vs. nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön johtaja Henna Niiranen MTV Uutisille.

Tapauksesta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetun toimistoon ja tutkintapyyntö poliisiin.

Lisäksi kaikille asianosaisille on lähetetty ilmoitus tietoturvaloukkauksesta. Ilmoituksessa kuvaillaan tapahtuma ja jokaisen henkilön osalta on listattu ne tiedot, joita henkilö on hänestä katsellut. Nämä voivat koskea muun muassa yhteystietoja, työntekijän tekemiä muistiinpanoja asianomaisen tilanteesta, toimeentulotukipäätöksiä ja perhetietoja.

Viestissä ohjeistetaan myös, miten henkilö voi tapauksen jälkeen tehdä tietojensa suojaamiseksi ja miten toimia, jos paljastuu tietojen väärinkäyttöä.

Teko alkanut huhtikuussa 2019

Niiranen kertoo, että asiakastietojärjestelmän luvaton käyttö paljastui omavalvonnassa toukokuussa 2021. Tietoturvaloukkauksen kerrotaan alkaneen huhtikuussa 2019.

Hän kertoo, että kyseessä ei ole Valviran hyväksymä sosiaalihuollon ammattihenkilö vaan muu työntekijä, jolla työtehtäviensä osalta on pääsy tiettyihin asiakastietojärjestelmän tietoihin.

Tässä vaiheessa Niirasen tiedossaan ei ole, missä tarkoituksessa tietoja on luvatta katsottu tai onko tietoja pyritty käyttämään väärin. Kyseinen työntekijä on irtisanottu.

1:28
Viranomaisten rekisterien asiattomasta käytöstä on vuosien saatossa saanut syytteen suuri joukko poliiseja, kun he ovat luvattomasti tutustuneet julkisuudessa olleisiin tapauksiin poliisin tietojärjestelmissä. Videolla kerrotaan kymmenistä poliiseista, jotka joutuivat syytteeseen Anneli Auerin tietojen urkinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja