Työnhakuilmoituksessa vaadittiin "henkistä lujuutta ja moraalia" – Sri Lanka on palkannut hirttomiehiä aikoessaan toteuttaa ensimmäiset teloitukset yli 40 vuoteen

Sri Lanka on palkannut kaksi hirttomiestä aikoessaan toteuttaa neljä teloitusta, ensimmäistä kertaa 43 vuoteen.

Sri Lankassa raiskauksesta, huumekaupasta ja murhasta voidaan tuomita kuolemanrangaistukseen, mutta rangaistusta ei ole pantu käytäntöön maassa sitten vuoden 1976.

BBC:n mukaan maan presidentti ilmoitti aiemmin, että neljä huumerikoksista tuomittua vankia tullaan teloittamaan hirttämällä. Vankien henkilöllisyyksiä ei ole kuitenkaan paljastettu, ettei vankiloissa ilmene levottomuutta.

Työpaikkaa haki yli sata henkilöä

Perjantaina julkaistiin ilmoitus, jossa etsittiin hirttomiehiksi 18–45-vuotiaita srilankalaisia miehiä. Vaatimuksena oli lisäksi "vahva moraali" sekä "henkinen lujuus".

Erikoiseen työpaikkaan oli tullut yli sata hakemusta. Maan valtiollisen median mukaan hakijoiden joukossa oli ollut myös kaksi amerikkalaista ja kaksi naista.

Viimeisin hirttomies irtisanoutui

Vankilan tiedottajan mukaan kaksi tehtävään valittua kandidaattia tulevat käymään läpi noin kahden viikon mittaisen koulutuksen pestiään varten.

Viimeinen hirttomies irtisanoutui viisi vuotta sitten mentyään shokkiin hirsipuun nähtyään. Yksi uusi hirttomies palkattiin viime vuonna, mutta henkilö ei ilmaantunut töihin.

Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena on sanonut kuolemanrangaistuksen palauttamisen olevan keino kitkeä maassa rehottavaa huumekauppaa. Kuitenkin jotkut poliittiset analyytikot ovat arvelleet sen olevan keino kohentaa presidentin suosiota vuoden lopussa häämöttävien vaalien alla.

EU ja Amnesty ovat tuominneet suunnitellut teloitukset

EU on tuominnut kuolemanrangaistuksen käyttöönoton Sri Lankassa. EU:n kannanoton mukaan rangaistus on julma ja epäinhimillinen, eikä sen avulla ole tutkitusti onnistuttu vähentämään huumerikoksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmoittanut olevansa järkyttynyt ja raivoissaan presidentin ilmoituksesta.

– Tämä tulee tuhoamaan maan kansainvälisen maineen, ja toivomme, että presidentti Sirisena harkitsee uudelleen päätöstään, sanoi järjestön Etelä-Aasian johtaja Biraj Patnaik.

Lue myös:

    Uusimmat