Nainen sai hirttotuomion, koska joi samasta ämpäristä kuin muut – 8 vuoden jälkeen se kumottiin: "Itken ja kiitän Jumalaa"

0:48

Pakistanilainen oikeusistuin on kumonnut kristityn Asia Bibin kuolemantumion, joka langetettiin väitetystä jumalanpilkasta kahdeksan vuotta sitten.

Tapauksen juuret juontavat välikohtaukseen, jossa Asia Bibi, oikealta nimeltään Asia Noreen, oli korjaamassa muiden naisten kanssa hedelmäsatoa Sheikhupurassa, Punjabin pääkaupungin Lahoren lähistöllä.

Kuumista oloista johtuen naisilla oli juomavesiämpäri, josta he ammensivat virkistystä. Kun katolinen Asia Bibi oli ottanut kupillisen vettä ämpäristä, ryhmän musliminaiset tulivat siihen tulokseen, että vesiämpäri oli saastunut ja sitä ei enää voinut käytttää. Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC

Naiset vaativat, että Bibi kääntyisi muslimiksi. Seurasi riita, jossa Bibin väitettiin loukanneen kolmeen kertaan profeetta Muhammedia.

Ikkunaton eristysselli 

Lukutaidottoman Bibin viisilapsinen perhe oli kylän ainoa kristitty.

Palattuaan kotiin Bibi joutui tunnistamattoman joukkion hakkaamaksi ja pidätettiin poliisitutkinnan ajaksi. Hän sai kuolemantuomion hirttämällä, jota odottamaan hänet määrättiin ikkunattomaan eristysselliin.

Bibi ei koskaan tunnustanut jumalanpilkkaa, mutta myönsi suuttuneensa. Bibin lakimiesten mukaan syytteet olivat täynnä ristiriitoja.

Hurja laki

Islam on Pakistanin kansallisuskonto ja jumalanpilkkalait ovat ankaria. Ne herättävät vahvoja tunteita, mutta niitä sovelletaan myös poliittisesti sekä kristittyjä että muslimeja kohtaan.

Kuolemantuomioita ei tiettävästi ole koskaan pantu täytäntöön, mutta jotkut tuomitut ovat kuolleet epäselvissä oloissa.

Kun Bibin tuomiosta oli kulunut vuosi, Punjabin kuvernööri Salman Taseer vaati sen perumista. Taseer kuoli, kun hänen henkivartijansa Mumtaz Qadri ampui hänet keskellä päivää.

Henkivartija Qadri oli tunnettu kovien jumalanpilkkalakien kannattaja. Qadri sai teostaan niinikään kuolemantuomion, mutta kannattajiensa silmissä hän on sankari.

Tytär aikoi halata äitiään vapaudessa

Myös Pakistanin hallituksen ministeri, jonka vastuualueeseen kuuluivat krisittyjen asiat, murhattiin.

Islamabadissa väkijoukko oli kokoontunut seuraamaan Bibin tuomion kumoamista ja prosessia vaadittiin keskeytettäväksi.

Bibin tytär oli aiemmin sanonut halaavansa äitiään, kun vapaus koittaa.

– Itken ja kiitän Jumalaa vapautuksesta, sanoi Eisham Ashiq uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja