Työministeriö houkuttelee ulkomaista työvoimaa maahaan

Tarkoituksena on, että ulkomaalaiset tulevat Suomeen töihin suomalaisilla työehdoilla. Suomalaismepit ovat vähenemässä EU:n parlamentissa. Suomeen on tulossa 200 myanmarilaista pakolaista.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (RKP) huolestuttaa ennen kaikkea se, että Suomessa koulutetut ulkomaalaiset eivät jää Suomeen töihin. Ulkomaalaiset sanovat, ettei täältä löydy heille koulun jälkeen töitä.

Työministeriö toimii yhdessä TE-keskusten kanssa työvoiman hankkimiseksi varsinkin uusista EU-maista. TE-keskukset kartoittavat alueita, joissa on huutava työvoimapula. Thorsin mielestä on tärkeää selvittää myös, mitkä ovat Suomen vetovoimatekijät maailmalla, jotta ministeriö ja TE-keskukset yhdessä yritysten ja julkisen sektorin kanssa voisivat parantaa työllisyystilannetta.

Tarkoituksena on, että suomalainen työnantaja ottaa töihin suomalaisilla työehdoilla. Ero keikkatyöntekijöihin on se, että he työskentelevät alkuperämaan työehdoilla.

- Suomeen kouluun tai töihin tullut saa itse päättää, jääkö hän tänne pysyvästi. Me yritämme tarjota mahdollisuuden heidän kotouttamiseen, Thors sanoo.

Suomalaismepit vähenevät

EU:n parlamentti haluaa vähentää jäsentensä määrää. Paikkajakouudistus veisi suomalaisilta yhden edustajan europarlamentista.

Eilen alustavasti hyväksytty sopimus vähentäisi parlamentaarikkojen määrän 785:stä 750:een. Suomen kohdalla tämä merkitsisi 13:a edustajaa nykyisen neljäntoista sijaan.

Huomenta Suomessa vieraillut Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors sanoo, että hallitus jatkaa yhä työtä neljännentoista euroedustajanpaikan säilyttämiseksi

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että on aika vaikeata toteuttaa toiveemme nostaa edustajien määrää yhdellä. Tiedämme, että Nizzan sopimuksessa tämä Suomen määrä laski yhdellä. Meidän mepit ovat tehneet ahkeraa työtä yhden paikan lisäyksen vuoksi. Väliraportit Brysselistä kertoivat eilen aika huonoja uutisia, mutta emme ole lannistuneet, Thors sanoo.

Myanmarin pakolaisia Suomeen

Suomi ottaa vastaan pakolaisia Myanmarista. Suomi on aiemmin ottanut Myanmarista vähän alle tuhat pakolaista

- Viimeksi Suomeen tulleet ovat menneet suoraan töihin. Tämä on uutta meidän pakolaispolitiikassa, Thors toteaa.

Ministerin mielestä on tärkeää huomioida koko Aasian tilanne. Kiina on Myanmarin lähinaapuri, joka myy aseita Myanmarille. Myanmarista puolestaan virtaa huumeita Kiinaan.

- Thaimaa on Myanmarin tärkein kauppakumppani, johon Myanmar myy muun muassa kaasua ja mineeraalia. Myanmarin ja Thaimaan taloudet ovat ilmeisesti yhdistymässä. Myös Thaimaassa on ollut sotilasvallankaappaus, Thors sanoo.

Thorsin mielestä pitää miettiä kansainvälisesti voimakkaampia ja älykkäämpiä tapoja vaikuttaa Myanmarin tilanteeseen. Thaimaan pakolaisleireilla on 140 000 pakolaista.

- Myös eri kansanryhmät Myanmarin sisällä ovat eriarvoisessa asemassa. Jos kuulut etniseen vähemmistöön ja sen lisäksi olet ollut poliittisesti aktiivinen, niin silloin on kaikkein hankalinta, Thors toteaa.

Suomeen on tulossa 200 uutta myanmarilaista pakolaista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat