Työmatkaliikenteen avaamista Suomeen odotettiin Virossa kuin pelastavaa laivaa – "Vuosien saatossa on päässyt syntymään Tornio-Haaparanta-tilanne"

Virokin aloittaa koronarajotusten purkamisen - täysin eristyksissä olleet saarenmaan asukkaat pääsevät pian myös mantereen puolelle 6:42
"Rajojen avaaminen oli äärimmäisen tärkeä päätös Virolle". Katso haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmasta!

Suomen hallituksen päätöstä rajojen osittaisesta avaamisesta odotettiin Virossa suurella mielenkiinnolla. Kahden maan välillä liikkuneet työntekijät ovat olleet hankalassa asemassa.

Suomessa on "hiljaiseksi vähemmistöksikin" sanottuja virolaisia noin 70 000. Omaisia ei Virossa ole rajoitusten vuoksi päässyt rajoitusten takia juurikaan tapaamaan. 

Työmatkaliikenteen vapauttamista odotettiin Virossa kuin pelastavaa valkeaa laivaa, sanoo Suomen Viron-suurlähetystön lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemi. Maiden välinen työmatkaliikenne on mahdollista 14. toukokuuta.

– Tottakai on vaikeaa, kun eletään kahdessa maassa ilman, että voidaan luontevasti liikkua. Tässä on vuosien saatossa päässyt syntymään sellainen "Tornio-Haaparanta-tilanne". On sujuvasti ylitetty raja, unohdettu raja, käyty töissä vähän kuin käytäisiin Lappeenrannasta Helsingissä. Ei se raja ole merkinnyt mitään, hän kuvailee.

Virossa käänteisiin on totuttu

Viro aloitti maaliskuussa tiukan linjan ennen Suomea, Suomi tuli perässä. Rajoitukset on otettu vastaan kuuliaisesti.

Nyt kesän kynnyksellä terasseilla kahden metrin turvaväli ei välttämättä toteudu aivan absoluuttisesti.

– Virolaiset ovat tottuneet kaikenlaisiin käänteisiin, miehittäjää ja tankkia tulee ja menee. He ovat valtavan sopeutuvaisia, täällä kyllä totellaan. Tosin nyt tuntuu, että kauniina ilmoina on alkanut vähän lipsua, Valkeeniemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat