Viro, Latvia ja Liettua avaavat rajansa toistensa kansalaisille – Saarenmaa jouduttiin eristämään täysin yhden lentopallo-ottelun takia

Viro sulkee rajansa tiistaina – mitä tämä tarkoittaa laivaliikenteelle? 4:53
Viro kertoi maaliskuun puolivälissä sulkevansa rajansa – mitä tämä tarkoitti laivaliikenteelle?

Maiden välillä sallitaan kansalaisten vapaa liikkuvuus toukokuun puolivälistä lähtien. Baltian maiden johtajat tekivät asiassa päätöksen keskiviikkona.

Virossa on edellisen vuorokauden aikana terveysviranomaisten mukaan todettu kaksi uutta korona-tapausta. Yhteensä koronalöydöksiä on Virossa hieman alle 1 800. Suomessa tartuntoja on noin 5 400. Kuolleita Virossa on 55.

Virus levisi lentopallo-ottelussa

Väkilukuun suhteutettuna eniten tartuntoja Virossa on todettu Saarenmaalla. Maaliskuun alkupäivinä hallintäysi katsojia seurasi Kuressaaressa Milanosta tulleen lentopallojoukkueen otteita paikallista seuraa vastaan.

Viron terveysviranomaiset olivat sallineet pelin, vaikka Pohjois-Italia oli tuolloin pahaa korona-aluetta. On arveltu, että muutama italialaisjoukkueen jäsen oli jo ottelun aikana kuumeessa.

Voidaan sanoa, että pelin vuoksi Saarenmaa ja muut saaret jouduttiin eristämään täysin mantereesta. Varmistettuja tartuntoja 30 000 asukkaan paikkakunnalla on noin 500. Toukokuun puolivälin jälkeen saarilla vakituisesti asuvat tai siellä kesäasunnon omistavat virolaiset voivat liikkua mantereelle ja takaisin.

Viro ahkera testaaja

Saarten rajoitusten lisäksi Viron hallitus päätti eilen etäkokouksessaan, että muun muassa koulut voivat Suomen tapaan avata ovensa kuun puolivälissä, huippu-urheilijoille sallitaan uusia harjoitusmahdollisuuksia, museoihin pääsee sisään ja jumalanpalveluksia voidaan pitää.

Koronatestejä tehdään Virossa ahkerasti. Testattuja virolaisia on tähän mennessä noin 60 000.

Virossa on seurattu äärimmäisen tarkasti Suomen siirtoja koronan pelikentällä. Vaikka työmatkaliikennetta aletaankin sallia, ennusteiden mukaan vasta syksyllä voidaan laskea tappiot turistien puuttumisesta.

Tänään MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kello 17.00 pohditaan sitä, miten odotettu Suomen päätös helpottaa työmatkaliikennettä oli Virossa. Samalla kuullaan, mitä virolaiset ovat ajatelleet korona-pandemiasta.

Lue myös:

    Uusimmat