Mainos

Työhaastattelu italialaisittain: "Sinulla on hyvät rinnat"

Mitä pitäisi ajatella matkapuhelinoperaattorin mainoksesta, jossa on kolme minihameeseen puettua naista ja teksti "Kolme yhden hinnalla"? Tai työhaastattelusta, jossa työnantaja kehuu avoimesti naispuolisen työnhakijan rintoja? Tai kaikista niistä lukemattomista television tanssitytöistä, joiden tehtävänä on olla hiljaa ja näyttää hyvältä?

- Italiassa nainen on aina objekti: miehet saattavat kommentoida avoimesti alaikäistenkin tyttöjen ulkonäköä, sanoo 30-vuotias Valentina Vandilli.

Vandilli on Italiassa harvinaisuus: nuori nainen, joka myöntää avoimesti olevansa sekä lesbo että feministi.

- Avoimesti homoseksuaalisuutensa tunnustava ottaa täällä suuren riskin. Ja jos myöntää olevansa feministi, isketään heti leima otsaan: olet hullu, väkivaltainen ja vihaat kaikkia miehiä.

Työkseen verkkosivuja suunnitteleva Vandilli toimittaa vapaa-ajallaan feministiaiheista blogia, jonka kirjoittajat saavat usein uhkailusoittoja.

- Miehet tietävät, että naiset jotka puhuvat naisista ovat vaarallisia. Jos naiset alkavat olla ystäviä keskenään, saapuu myös tasa-arvo.

Tasa-arvo ei toteudu työelämässä

Vandillin mukaan yksi suurimmista ongelmista tasa-arvon tiellä on naisten vähäinen arvostus työelämässä. Naisille maksetaan vähemmän kuin miehille, vaikka he olisivat koulutetumpia ja tekisivät vaativampaa työtä. Raskaana olevia naisia irtisanotaan laittomasti ja naisilta kysellään jo työhaastelussa, aikovatko nämä hankkia lapsia.

- Olen myös ollut työhaastatteluissa, joissa minulle on suoraan sanottu, että paikkaan etsitään miestä, vaikka sekin on laitonta.

Toinen ongelma on uskottavuuden puute. Naisia vähätellään, ja Vandilli itse on joutunut myös työpaikkakiusaamisen kohteeksi.

- Italiassa sovinismi on tapa käyttää valtaa.

"Berlusconi on tuhonnut Italian"

Minkälaista on elää feministinä maassa, jonka pääministerin kerrotaan käyttävän prostituoitujen palveluksia ja järjestävän villejä seksijuhlia alaikäistenkin tyttöjen kanssa? Vandilli ei voi peittää turhautumistaan, kun Silvio Berlusconi tulee puheeksi.

- Berlusconilla on ollut niin tuhoisa vaikutus Italiaan, että uskoakseni tarvitaan ainakin kaksi sukupolvea ennen kuin seurauksista päästään kokonaan eroon. Kaikki italialaiset miehet haluaisivat olla Berlusconeja, ja kaikki naiset Berlusconin naisia, Vandilli väittää. Hänellä itselläänkin on kuitenkin luuranko kaapissa.

- Minäkin äänestin Berlusconia kun hän oli ensimmäisen kerran ehdolla. Me kaikki äänestimme. Jokaiseen kotiin lähetettiin kirjanen, jossa kerrottiin Berlusconin elämäntarina. Silloin hän vaikutti todelliselta idolilta.

Naisiin menevä pääministeri ei ole kuitenkaan Italian suurin ongelma.

- Emme edisty, koska naiset eivät ole samalla puolella kanssamme vaan suurin osa heistä pitää feministejä hulluina. Naiset tyytyvät täällä liian vähään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.