Työelämän tietotekniikka ei sovellu perhekäyttöön

Julkaistu 21.11.2001 13:11

Perheportaali-hankkeesta on valmistunut ensimmäisiä tuloksia Jyväskylän yliopistossa. Perheportaali ei aio avata mitään Internet-palvelua, vaan tarkoituksena on selvittää, miten tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan hyödyntää perheen arjen hallinnassa.

Tulosten mukaan erityisesti äidit toivovat perhekeskeistä näkökulmaa uusien laitteiden ja sovellusten suunnitteluun. Nykyisin tekniikka ei kehity perheen lähtökohdista. Käyttökin keskittyy keskimääräistä enemmän sellaisille perheille, joilla on tavanomaista enemmän kiinnostusta ja mahdollisuuksia tekniikan käyttöönottoon.

Psykologian professori Lea Pulkkinen Jyväskylän yliopistosta katsoo, että tieto- ja viestintätekniikan sovellukset ovat niin työkeskeisiä, että ne eivät sellaisinaan oikein sovi perhepiiriin ja perheenjäsenten vuorovaikutukseen.

TekstiviestailuaTekstiviestailuaCopyright MTV Oy 2001

Pulkkisen mukaan esimerkiksi matkapuhelinta ja tekstiviestejä käytetään ydinperheessä, mutta isovanhempien sukupolvi jää usein tämän viestinnän ulkopuolella. Internet ja sähköposti ovat vielä kömpelömpiä perheen vuorovaikutuskanavia, vaikka ne sopivat ystäväpiirin ja työtoverien suhteiden hoitoon.

-Perheenjäsenten kommunikointi on edelleen aika paljon lippua ja lappua. Niistä sitten tehdään palapeliä, kuka menee mihinkin, mitkä ovat ohjelmat, aikataulut ja lukujärjestykset.

Mummon viestit keittiön näytölle

Pulkkinen haaveilee sellaisesta tietotekniikan kypsymisvaiheesta, jossa esimerkiksi aina auki oleva keittiön näyttöruutu kertoisi mummon ja kummitädin viestit sekä vanhempien ja lasten menot.

-Viestintä voisi olla jaetumpaa kuin se on tällä hetkellä, Pulkkinen toivoo.

Seuraava askel Perheportaalin tutkimustyössä on kehittää ja kokeilla laitteita ja ohjelmistoja, jotka soveltuvat perheille. Erityisesti hanke arvostaa ohjeiden yksinkertaisuutta ja käytön helppoutta perheiden arjessa.

Tutkimuksella on jatkorahoitusta vuoden 2002 syksyyn saakka. Viime syksynä alkanut Perheportaali on Jyväskylän yliopiston ja Sonera Oyj:n yhteistyöhanke. Siitä vastaavat professori Pulkkinen ja tietotekniikan professori Pekka Neittaanmäki.

Tutkimushankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin haastattelututkimus, johon osallistui 57 jyväskyläläistä perhettä. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka 2000-luvun suomalaiset perheet käyttivät saatavilla olevaa tieto- ja viestintätekniikkaa ja millaisia ajatuksia heillä oli tulevaisuuden viestintämahdollisuuksista. Jatkovaiheessa perheet osallistuvat perhekeskeisten sovellusten testaukseen.

STT-Jussi Kaksonen

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle