Tyhjän Kian voi nähdä ajavan Nevadassa – näin toimii itsestään ajava korealaisauto

3:10

Yhdysvaltain Las Vegasissa järjestetyillä CES-elektroniikkamessuilla esiteltiin myös eteläkorealaisen Kian autonomisen autoilun teknologiaa.

Kia on brändännyt autonomisen autoilun tuotteensa alanimeksi "Drive Wise", vapaasti suomennettuna "Aja viisaasti". Kia aikoo sarjatuottaa itsestään ajavia autoja vuoteen 2030 mennessä ja osittain autonomisia autoja vuoteen 2020 mennessä.

Kialla kuljettajaa avustava järjestelmä kulkee nimellä ADAS (Advanced Driver Assistance Systems)

Videolla voi nähdä, kuinka Kia Soul -auto osaa ajaa itsekseen kovassa moottoritienopeudessa, kaupungissa ja ruuhkassa – sekä jarruttaa että väistää hätätilanteessa. Parkkeeraus sujuu myös itsestään: kuljettaja voi lähteä autosta ja antaa auton parkkeerata omin päin.

Tulevaisuudessa Kia tunnistaa omistajansa joko sormenjäljen tai älykellon avulla – ja osaa muuttaa sisätilan tunnelmat ja käytön tottumukset kuljettajan mieltymyksien mukaisiksi.

Kian strategia älyliikenteessä perustuu VX2-kommunikaatiojärjestelmälle (vehicle-to-everything), joka mahdollistaa auton viestinnän infrastruktuurin ja muun liikenteen kanssa. Autossa olevat sensorit, tutkat ja esimerkiksi valoisuuden tarkkailuun käytettävät laitteet tukevat VX2:n toimintaa.

Kian mukaan auto osaa näitä järjestelmiä hyödyntäen tunnistaa kaikki liikenteessä ilmenevät riskitilanteet ja esteet – sekä väistää ne.

Yhdysvaltain Nevadan osavaltio on myöntänyt Kialle erikoisluvan autonomisten autojensa testaamiseen tiestöllään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja