Mainos

Professori riemastui MTV:n Kyyttö-kevennyksestä – lahjoitti antiikkisen lehmänkengän

2:10

Kymmenen Uutisten loppukevennyksessä kuukausi sitten kärryjä vetänyt Kyyttö-lehmä sai yllätyslahjan kuopiolaiselta emeritusprofessori Osmo Hänniseltä.

Itäsuomen karjaan kuuluva Kyyttö tykkää vauhdista ja vetää Petäismäen tilalla Tuusniemellä kärryjä 16-vuotiaan Suvi Keinäsen valmennuksessa. Tv-juttu riemastutti professori Hännistä ja hän otti yhteyttä tilalle.

Hänninen muisti, että hän löysi 20 vuotta sitten Italian Sienasta antiikkisen, jopa tuhansia vuosia vanhan lehmänkengän. Hänninen päätti lahjoittaa sen Suville ja Kyytölle.

– Ilman muuta, on niin hauska asia. Varsinkin jos Suvi saa tämän taudin tarttumaan laajemmallakin jolloinka saadaan sitten ehkä lehmien ravikilpailusta uusi urheilumuoto, Hänninen hehkuttaa.

Ikä täysi arvoitus

Osmo Hänninen oli luentomatkalla Italiassa kollegansa Aristeo Renzonin luona. Eräänä päivänä lähdettiin retkelle kaupungin ulkopuolelle. Kun eväät oli syöty Hänninen lähti kävelylle.

– Huomasin maassa metallinpalan ja kysyin Aristeolta mikä tuo on. Hän vastasi empimättä, että se on lehmänkenkä, Hänninen muistelee.

Lehmät ja härät olivat tärkeitä vetojuhtia ja kotieläimiä Rooman valtakunnan aikana. Lehmillä käytettiin kenkiä kuivassa ja kivisessä maastossa, jossa oli suuria korkeuserojakin.

Eläkkeellä oleva Hänninen ei uskalla tarkasti sanoa paljonko lehmänkengällä voisi olla ikää.

– Ei se ehkä ole yhtä vanha kuin Rooma, mutta tuhansia vuosia saattaa olla. Neliskulmaisesta naulanreiästä voi päätellä ikää. Se on sepän tekemä.

Kukaan ei tunnistanut

Hänninen muistuttaa, että löytöpaikka lähellä Siennaa on historiallista aluetta.

Tarinahan kertoo, että kaupungin perusti Rooman perustaja Remuksen poika Senius. Romuluksen ja Remuksen kuvia on kaikkialla Sienassa.

– Olen monta kertaa arvuuttanut tuttavillani mikä tuo metallinpala mahtaa olla, mutta kukaan ei ole tiennyt. Nyt se pääsee oikeaan paikkaan Tuusniemelle.

Hänninen toivoo, että jostakin löytyisi seppä joka alkaisi valmistaa mallin mukaan uusia lehmänkenkiä.

–Tosin muovi ja puu lienevät jo syrjäyttäneet metalliset kengät, Hänninen pohtii.

Täsmälleen sopiva kenkä

Suvi Keinänen palasi Kuopiosta isänsä Karin kanssa pikaisesti kotitilalle näyttämään ja sovittamaan italialaista muotikenkää Kyytölle. Pari nuuhkaisua ja nuolaisua Kyyttö sille uhrasikin.

Toinen puoli kengästä on hävinnyt Rooman valtakunnan mukana, mutta puolikas sopi Kyytölle hyvin.

– Tähän naulat vain laittas niin sehän ois kenkä jalassa, mittailee isä-Kari sorkka kädessään.

Petäismäen tilalla yllätyttiin perusteellisesti, kun tieto professori Hännisen lahjoitusideasta tuli.

– Tietysti se oli hiena, että sai jatkoa tämä Kyyttö-juttu, tosi mukava oli. Tästä tulee toivottavasti pitkäaikainen muisto, Suvi Keinänen uskoo.

Jos löytyisi vielä jostakin puuttuva puolikas kenkään, saattaisi Kyytön vauhti parantua entisestään.

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.