Tuunaa piparista jouluherkkuja – 13 vinkkiä

Pipareiden tuunaus on nyt pop! Kokeile herkullisia piparileivonnaisia.

Vaikka perinteiset koristellut pipariukot ja -akat ovatkin kauniita ja herkullisia puhumattakaan tähdistä tai sydämistä, maailmalla trendinä on tällä hetkellä koristella pipareita uusilla tuulilla. Nyt pipareita tuunataan mitä erikoisimmilla jutuilla ja tehdään niistä jopa ihania jälkiruokaleivonnaisia.

Tänä vuonna joulun pyhinä voi herkutella upeilla piparkakkujälkiruuilla, kuten esimerkiksi kääröillä, simpukoilla, whoopieilla ja sarvilla. Piparit kannattaa leipoa jo hyvissä ajoin valmiiksi ja täyttää ne vasta juuri ennen tarjoilua. Myllyn Parhaan kotitalousopettaja Arja Savela sekä leipuri-kondiittorimestari Iiro Heinonen kertovat tämän joulun uusimmat piparituulahdukset.

1. Täytetyt pipariwhoopiet

Leivo pieniä pipareita, tee niiden väliin täytteeksi tahna esimerkiksi lakkahillosta, mascarponejuustosta, sokerista ja hasselpähkinärouheesta. Toisenlaisen täytteen voit valmistaa karpaloista, karpalotuorejuustosta, sokerista ja mantelirouheesta. Paina tahna kahden piparin väliin, koristele kerrospipari tomusokerilla ja esimerkiksi hopeisilla nonparelleilla.

2. Karkkiyllätys

Kun olet tehnyt piparit muotilla, levitä ne pellille ja tee keskelle pieni reikä karkkia varten. Paina paistonkestävä hedelmä- tai salmiakkikarkki piparin reikään, laita uuniin ja kas - pipari on saanut ihanan karkki-ikkunan.

3. Piparinen menutaulu

Rakenna piparilevystä pystyasennossa oleva joulupöydän menutaulu. Kiinnitä pystytaulu vaakatasossa olevaan piparilevyyn, johon voit koristeeksi tehdä vaikka kuusen- tai tähdenmallisia pipareita. Kirjoita joulupöydän menu sokerikuorrutteella tauluun - jälkiruoka on sanomattakin selvää.

4. Piparinen postilaatikko

Tee viidestä levystä postilaatikko, koristele sokerikuorrutteella ja karkeilla. Sivupalat saavat olla korkeampia, jotta kannen ja seinämän väliin jää kolo, josta kirjeet sujautetaan. Jokainen perheenjäsen kirjoittaa paperille esimerkiksi parhaimman joulumuistonsa tai toiveensa ensi vuodelle. Kun joulun pyhinä on sopiva hetki lukea ajatukset yhdessä ääneen, ensin laatikkoa syödään, jotta laput saa otettua laatikosta.

5. Täytetyt ikkunalliset sydämet

Leivo sydämenmallisia pipareita. Tee puoliin sydämistä keskelle reikä ikkunaksi ja paista. Ripottele reiällisten päällysosille runsaasti tomusokeria koristeeksi. Levitä hillotäytettä reiättömän sydämen päälle ja laita reiällinen sydän kanneksi niin, että täyte pursuaa herkullisesti reiästä ulos. Laita hillon päälle kiillegeeli, jotta pipariin syntyvästä ikkunasta tulee näyttävä.

6. Joulukäärö

Kauli taikina ohueksi ja tee siitä muotin avulla käärö, jonka täytät herkullisella täytteellä. Täytteeksi sopivat aprikoosihillo, rommirusina-pähkinätahna, hasselpähkinärouhe sekä valkosuklaa.

7. Kuusipuu, kirkko, majakka, muumitalo

Kuusipuu rakennetaan erikokoisista, tähdenmallisista pipareista, jotka asetellaan vaakatasossa päällekkäin. Näin syntyviä oksia voit koristella esimerkiksi tomusokerilla, kermarahkatäytteellä tai voikreemillä, jonka värjäät vihreällä elintarvikevärillä. Myös vaahtokarkkimassa sopii hyvin. Rakennuksia tehdessä voit joko kiinnittää palaset yhteen kuumennetulla sokerilla (älä polta sormia!) tai sekoittaa tomusokeria, sitruunaa ja munanvalkuaista keskenään. Silloin rakennuksen teossa on pelivaraa, sillä kiinnikeaineen kuivuminen kestää vartin.

8. Simpukkamalja

Tee piparitaikinasta pienehköjä kuppeja, jotka täytät esimerkiksi vadelmahillolla, kuivatuilla puolukoilla, vadelma-lime-rahkalla sekä piparimuruilla. Päällimmäiseksi kuppiin voit asetella mangopraliinin ja suklaisen kiehkuran.

9. Piparitikkarit

Tee piparitaikinasta kakkutikkareiden kavereita – piparitikkareita.

10. Piparinen juustokakku

Käytä pohjana piparia joko murustettuna rasvan sekaan tai kaulittuna levynä. Mikäli käytät kaulittua taikinaa, painele siihen ennen paistoa muutamia reikiä haarukalla, jotta taikinasta pääsee ilma pois. Saat juustokakun reunoista tasaisen, kun voitelet irtopohjavuoan reunat ensin voilla ja ripottelet reunoihin tomusokeria. Täyte levitetään ensin vuoan reunoihin, sitten pohjaan. Kun täytettä on puolet, ”kopauta” vuoka pöytään, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Jos haluat leipoa tortun, käytä vain puolet täytteestä. Täyte valmistuu esimerkiksi valmiista tiramisu-rahkasta. Koristele kakku pipareilla ja vaikkapa kuivatuilla marjoilla.

11. Piparimysli

Mikä olisikaan ihanampi tapa aloittaa jouluaamu kuin herkuttelu piparisella myslillä? Sekoita joulumysliin kaurahiutaleita ja -leseitä, kookoshiutaleita, fariinisokeria, kuivattuja viikunapaloja, karpaloita ja puolukoita, aprikoosisuikaleita, rusinoita sekä murskattuja pipareita.

12. Suolaiset piparit ja piparinen leipä

Piparin päällä maistuvat viikuna ja valkohomejuusto tai sinihomejuusto ja omenamarmeladi. Voit myös murustaa esimerkiksi pähkinärouhetta piparitaikinan joukkoon jo taikinaa kauliessa. Piparin voi koristella myös pursottamalla sinihomejuustotahnaa päälle. Leivän seassa pipari maistuu myös, esimerkiksi joululeivän koristeeksi voit laittaa piparia.

13. Hevosenkengät

Jos ei viitsi kaulia taikinaa, onnistuu hevosenkenkien tekeminen helposti leikkaamalla siivuja taikinasta ja kääntämällä ne hevosenkengän muotoon. Hevosenkenkien päät voit koristella esimerkiksi sulatetutulla suklaalla ja nonparelleilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat