Tuulivoiman tuotanto kävi tänään pohjalukemissa – "On poikkeuksellista, että talvella saadaan aurinkovoimasta enemmän sähköntuotantoa kuin tuulivoimasta"

Moni määräaikaisen sähkösopimuksen ottanut on nyt havahtunut siihen, että kallis päätös tuli tehtyä - miksei määräaikaista sopimusta voi vaihtaa? 4:57
Moni määräaikaisen sähkösopimuksen ottanut on nyt havahtunut siihen, että kallis päätös tuli tehtyä - miksei määräaikaista sopimusta voi vaihtaa?

Tuulivoiman kapasiteetista oli keskiviikon aikana alimmillaan käytössä vain noin 0,19 prosenttia.

Fingridin datan mukaan tuulivoiman tuotanto Suomessa oli keskiviikkona hetkellisesti todella alhaisissa lukemissa – vain 11 megawattia. Suomen sähkönkulutus taas on kylmän päivän aikana käynyt 11 000 megawatin kieppeillä.

Päivän tuulivoimalukemat ovat kaukana potentiaalisesta kapasiteetista, kertoo Suomen tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

– 11 megawattia on vähän tuulivoimaa, kun tuotantokapasiteetti on 5700 megawattia, Mikkonen tiivistää.

Vaihtelu tuotannossa on tuulivoimalle tyypillistä, mutta Mikkosen mukaan toimintaa voitaisiin tehostaa.

– Tilannetta auttaisi, jos tuulivoimaa olisi hajautettu maantieteellisesti nykyistä enemmän, esimerkiksi Kaakkois-Suomeen ja Suomenlahdelle, Mikkonen sanoo.

Tuotannon vaihtelevuudesta kertoo hyvin se, että Mikkosen mukaan Suomessa rikottiin pari viikkoa sitten tuulivoiman tuotantoennätykset. Tuolloin tuulivoimaa tuotettiin 4700 megawatin teholla. 

Auringosta enemmän sähköä

Fingridin valvova päällikö Maarit Uusitalo vahvistaa, että tuulivoiman tuotanto on tänään ollut minimissään, ennusteen mukaisesti.

– Tuulivoiman vaje korvataan vesivoimalla, ydinvoimalla ja tuontisähköllä, Uusitalo luettelee.

Sähköjärjestelmän keskiviikkoiset lukemat ovat Uusitalon mukaan talvikuukausina tavanomaisia, mutta yhteen seikkaan hän kiinnittää huomiota:

– On poikkeuksellista, että talvella saadaan aurinkovoimasta enemmän sähköntuotantoa kuin tuulivoimasta, Uusitalo huomauttaa.

Aurinkovoimasta saatava teho oli varhain keskiviikkoiltapäivänä noin 100 megawattia.

Tuulivoiman tuotanto kääntyy huomenna kuitenkin huomattavasti ylöspäin tuulten yltyessä. Ennusteen mukaan teho nousee yli 3500 megawattia tämänpäiväisestä. 

Kulutusta enemmän kuin tuotantoa

Suomen sähkönkulutus oli tänään varhain iltapäivällä noin 11 000 megawattia, ja tuotantoa kotimaassa saatiin reilusti vähemmän, noin 9 000 megawattia.

Uusitalon mukaan talvikuukausien aikana sähkönkulutusta Suomessa voi olla hetkellisesti tuotantoa enemmän. Erotus saadaan tuontisähkönä naapurimaista.

– Esimerkiksi tänään noin 2 000 megawattia on tullut Ruotsista, Uusitalo kertoo.

Uusitalon mukaan talven huippukulutustilanteet ovat kuitenkin jo takana päin.  

– Talvi on ollut poikkeuksellinen kulutuksen osalta, sillä sähköä on säästetty kuluttajatasolla ja teollisuuden puolelta, Uusitalo kehuu.

Suomen sähköjärjestelmän tilaa voit seurata täältä.


Lue myös:

    Uusimmat