Tuulivoimalat tappavat luultua vähemmän lintuja: "Tuntuvin riski voi aiheutua meri- ja maakotkille"

Tuulivoimalat aiheuttavat Suomessa vähemmän lintukuolemia kuin oli alun perin odotettu, sanoo Luonnontieteellisen museon tutkija Kalle Meller.

–  Karkeasti arvioiden muutama lintu vuodessa menettää henkensä kunkin tuulivoimalan roottorissa tai törmäämällä torniin. Kun tuulivoimaloita alettiin rakentaa Suomeen, lintukuolemien määrä yliarvioitiin, tutkija kertoo.

Hänen mukaansa tuntuvin riski voimaloista voi aiheutua meri- ja maakotkille.

–  Suurten, kaartelevien petolintujen kanta saattaa kärsiä tuulivoimaloiden vuoksi paikallisesti, koska populaatio on pieni eikä petolintujen lisääntyminen ole nopeaa. Myös tiiroja ja lokkeja on kuollut tuuliturbiineihin.

Sen sijaan vaaravyöhykkeeseen ounastellut joutsenet, kurjet tai hanhet eivät näytä uhreiksi joutuvan. Pikkulinnut puolestaan lentävät yleensä muuttomatkoilla niin korkealla, etteivät ne roottoreihin osu.

–  Hieman yllättäen joitakin kanalintuja, kuten metsoja, on törmännyt tuulivoimaloiden torniin. Tätä voisi luultavasti ehkäistä käyttämällä tornissa myös muuta väriä kuin valkoista, Meller lisää.

Lepakot eivät räjähtele

Voimaloiden sijainnin huolellinen suunnittelu on tutkijan mukaan paras keino minimoida lintukuolemat. Pesimäalueet ja liikkumisreitit on otettava huomioon rakentamisessa, ja niin myös tehdään.

Uusin tekniikka on tuomassa lisäsuojaa siivekkäille.

–  Maailmalla on kehitetty tutkia, jotka havaitsevat lintuparvien tai esimerkiksi kotkien lähestymisen. Havainnon jälkeen tuulivoimalan roottorin liike pysähtyy automaattisesti.

Mellerin mukaan tutka voisi olla hyvä keino estää myös lepakkojen menehtymisiä.

–  Lepakothan liikkuvat yleisimmin vähätuulisina aikoina, joten tuulivoimalan pysäyttäminen ei aiheuta oleellista sähkön tuotannon putoamista. Tässä tulisivat kyseeseen lähinnä lämpimät, vähätuuliset loppukesän yöt.

Julkisuudessa on ollut väitteitä lepakoiden "räjähtelystä" tuulivoimaloissa.

–  Lepakot eivät räjähdä. Sen sijaan on ristiriitaisia tutkimustuloksia siitä, voivatko voimakkaat ilmanpaineen vaihtelut vaikuttaa lepakoiden keuhkoihin, jos ne lentävät hyvin lähelle roottoreita.

Voimalan infraäänten oletettuihin vaikutuksiin Meller suhtautuu perin skeptisesti.

–  Pidän äärimmäisen epätodennäköisenä, että tuulivoimalan aiheuttamalla infraäänellä voisi olla mitään vaikutusta eläimiin.

Lue myös:

    Uusimmat