Mainos

Tuulivoimaa suurella teholla Oulussa

Suomen suurin tuulivoimala pystytettiin perjantaina Oulunsalon Riutunkariin. Voimalaitoksen teho on 1 300 kilowattia. Laitoksen maston korkeus on 65 metriä ja siipien pituus 30 metriä. Pystytetty tuulivoimala on ensimmäinen kahdeksasta Oulun Seudun Sähkön tilaamasta laitoksesta, jotka tulevat Riutunkarin lauttasataman tuntumaan rakennettavaan tuulipuistoon.

Seitsemän muuta tuulivoimalaa rakennetaan sen jälkeen, kun meneillään oleva ympäristöselvitys on valmistunut vuoden loppuun mennessä. Selvityksessä tarkastellaan mm. tuulivoimalan vaikutuksia ja suhdetta maankäyttöön, vesistöön, liikenteeseen ja maisemaan sekä luontoon yleensä.

-Yhden tuulivoimalan kustannukset ovat noin 7,5 miljoonaa markkaa. Siitä valtion osuus on noin 30 prosenttia. Muut kulut tulevat takaisin sähkön hinnassa, Oulun Seudun Sähkön toimitusjohtaja Jouko Simonen sanoo. Hänen mukaansa tuulivoimala maksaa itsensä noin 20 vuodessa.

Tuulivoimasähköä 200 omakotitalolle

Pystytetty tuulivoimala antaa toimitusjohtaja Simosen mukaan sähköä noin kahdelle sadalle sähkölämmitteiselle omakotitalolle. -Tuulivoima on kalliimpaa kuin tämänhetkiset markkinahinnat, mutta tuottaa se kuitenkin jotakin, Simonen uskoo. Muun muassa Vapo käyttää tuulivoimalasta saatua sähköä turvesoitten tarpeisiin. Samoin yksityistaloudet ja firmat ovat kiinnostuneita tuulivoimasähköstä.

-Koko maassa tuulivoimasähkö oli viime vuonna vain 0,03 prosenttia koko sähköntuotannosta. Meidän osuutemme oli siitä seitsemän prosenttia. EU:n tavoite tuulivoimasähköstä on kymmenen prosenttia kaikesta sähköntuotannosta, Jouko Simonen sanoo.

Suomessa tuulivoimalan käyttö sähkön tuottajana ei ole aivan uusi asia. -Jo 1850-luvulla Leppävirralla käytettiin tuulivoimaa viljan puinnissa. Siellä oli silloin 128 rekisteröityä tuulimyllyä, Simonen kertoo. Tällä hetkellä käytössä olevien tuulivoimaloiden teho on ollut suurimmillaan 750 kW. Kuukauden kuluttua Tanskaan valmistuu jo 2500 kW:n tuulivoimala.

-Oulun Seudun Sähkö on osakkaana myös tuulivoimaa tuottavassa Tunturituuli Oy:ssä ja viiden muun sähköyhtiön kanssa Uudessakaupungissa toimivassa tuulivoimayhtiössä. Kuivaniemeltä yhtiö välittää sähköä mm. Vapolle, toimitusjohtaja Jouko Simonen kertoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.