Tuulettimet takaisin kaappiin, sillä hellepiina helpottaa vihdoin hetkellisesti: Ensi viikolla koetaan jo "normaalia kesäsäätä"

Suomessa on kärvistelty viikkotolkulla poikkeuksellisissa helteissä, ja perjantaina maahan iski paikoin rajuissa ukkosissa yli 22 000 maasalamaa. Sunnuntaina ja alkuviikosta on kuitenkin pitkästä aikaa luvassa normaalia kesäsäätä, kertoo Ilmatieteen laitos.

–  Tavanomaisen kesäsään kartalta näyttää, kertoo päivystävä meteorologi Jouko Korhonen.

Korhosen mukaan esimerkiksi tiistaina on luvassa "normi kesäpäivä": etelässä parikymmentä astetta lämmintä ja Lapissa 10–15-astetta.

Lauantaina iltakuuteen mennessä salamoita oli iskenyt maahan 1  400, ja sunnuntaina salamointi jatkunee samaan malliin tai vähän vähemmän.

Salamointi keskittynee maan etelä- ja keskiosiin.

–  Huominen on kiikun kaakun, että meneekö 25 astetta rikki.

Runsaasti vettä Keski-Suomeen

Maanantaina vettä tulee runsaimmin keskisessä Suomessa Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Tällä alueella voi myös ukkostaa. Pohjoisessa sateet tulevat tasaisempina, jolloin ei yleensä salamoi, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa alkuviikon sää on kuitenkin vain "hetkellinen normalisointi".

–  Ei ne varmana hellepäivät tässä ole.

Loppuviikosta alkaa lämmetä koko maassa lounaasta lähtien.

–  Ensi viikon loppupuolella mittaillaan helteitä.

Suomeen matkaa pieni kieleke Iberian niemimaan hirmuhelteistä. Ilmamassa kuitenkin viilenee matkallaan Saksan ja Ranskan halki.

–  Saa nähdä, miten pitkäksi aikaa se jää, Korhonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat