Tutkimus: Tummat hedelmät suojaavat sairaudelta?

Hedelmäosastolta kannattaa napata mukaan tummia hedelmiä, jos tuoretta amerikkalaistutkimusta on uskominen.

Harvardin yliopiston tutkijat saivat selville, että kolme annosta viikossa viinirypäleitä, luumuja, mustikoita tai rusinoita vähensivät riskiä sairastua diabetekseen 12 prosentilla. Tummasävyisissä hedelmissä on kahta polyfenolia,antosyaaneja ja resveratrolia, jotka saattavat parantaa glukoosiaineenvaihduntaa ja -herkkyyttä ja pitää diabeteksen poissa.

On kuitenkin tärkeää syödä hedelmät sellaisinaan eikä tehdä niistä mehua. Tutkimuksessa todettiin, että hedelmämehujen juominen jopa nostaa riskiä sairastua diabetekseen kahdeksalla prosentilla. Kokonaisiin hedelmiin – joissa on paljon kuitua – verrattuna mehujen juomisen seurauksena on nopeampi glukoosi- ja insuliinivaste, koska nesteet imeytyvät vauhdikkaammin.

Lisäksi jotkut diabetesta ehkäisevät fytonutrientit katoavat, kun hedelmistä tehdään mehua. Siksi esimerkiksi viinirypälemehussa on vähemmän ravintoaineita kuin kourallisessa viinirypäleitä.


(MTV3)

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat