Tutkimus: Tämä itsekeskeinen tapa tuottaa ihmisille suurta tyydytystä!

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan itsestä puhuminen aktivoi aivoissa alueita, joiden kautta ihminen kokee hyvän olon ja motivaation tunteita.

Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa tuotiin ilmi uudet tutkimustulokset, joiden mukaan ihminen saa nautintoa ja tyydytystä päästessään puhumaan itsestään.

Tutkimusta johtanut tutkija Diana Tamir selittää asiaa sillä, että itsestä puhuminen muille saa yksinkertaisesti puhujan tuntemaan olonsa hyväksi. Tutkimuksen perusteella arvioitiin, että ihmisen puhumiseen käyttämisestä ajasta jopa 30-40 prosenttia kuluu ihmisen puhuessa itsestään ja omista asioistaan.

Ihmiset puhuneet itsestään jo aikojen alusta

Nykypäivän esimerkeiksi itsensä julkituomisesta Tamir mainitsee sosiaalisen median palvelut kuten Facebookin ja Twitterin. Tutkimus korostaa kuitenkin, että vaikka itsestään puhumisen kulttuuri sosiaalisessa mediassa on uusi keksintö, on ihmisen tarve jakaa omakohtaista tietoa kanssaihmisille mitä luultavimmin peräisin jo ihmisen alkuajoilta.

Tutkimuksen mukaan itsestä puhuminen olisi pohjimmiltaan yhteisöllistä toimintaa. Tutkimus uskoo, että mitä enemmän ihminen paljastaa itsestään toisille, sitä enemmän hän alkaa näistä henkilöistä pitää, ja päinvastoin myös sinusta pidetään enemmän.

Aivotutkija Paul ZakClaremontin Yliopistosta on väitteen kanssa samaa mieltä.

Mikäli sosiaalinen olio ei jakaisi tietoa itsestään myös muille olioille, nämä toiset oliot eivät enää kommunikoisi sen kanssa. Siinä missä eläimet jakavat tietoa itsestään hajujen ja ruumiinkielen avulla, ihmiset kommunikoivat puheen avulla. Ihmisen aivot ovat siis kehittyneet evoluution myötä edistämään ihmisen sosiaalisuutta, Zak lopettaa.

Asiasta kertoi tohtori.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat