Mainos

Tutkimus: Suhtautuminen tuulivoimaloihin vaikuttaa äänen häiritsevyyteen

Suhtautuminen tuulivoimaan vaikuttaa siihen, kuinka häiritsevänä tuulivoimaloista sisätiloihin kantautuva ääni koetaan, selviää Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksesta.  

Tutkimuksessa havaittiin, että voimaloiden ääni häiritsee enemmän niitä, jotka suhtautuvat tuulivoiman maisemavaikutuksiin kielteisemmin, kuin niitä, joiden suhtautuminen on myönteisempää.  

Jos ihminen koki sisätiloihin kantautuvan äänen häiritseväksi, sitä todennäköisemmin melu häiritsi nukahtamista tai herätti kesken unien.  

Tuulivoimalan ääni koettiin sitä häiritsevämmäksi, mitä lähempänä tuulivoimalaa ihminen asui. Myös tuuliturbiinin suunta kuulijaan nähden osoittautui merkittäväksi tekijäksi, sillä voimaloiden ääni koettiin häiritseväksi useimmiten silloin, kun havaitsija oli turbiinin takana tai takaviistossa.  

Äänen häiritsevyyttä arvioitiin kyselylomakkeilla, jotka lähetettiin tuulivoimatuotantoalueilla asuville ihmisille Lappeenrannassa ja Merijärvellä. Kyselyyn vastasi 339 ihmistä Lappeenrannasta ja 243 Merijärveltä talvella 2014-2015.  

Hallitus on käynnistänyt tuulivoiman terveysselvityksen, joka valmistuu keväällä. Uudesta selvityksestä kerrottiin marraskuussa osana energia- ja ilmastostrategiaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.