Mainos

Tutkimus: Säännöllisesti hiuksiaan värjäävillä suurempi riski sairastua rintasyöpään

Suomalaiset tai englantilaiset tutkijat eivät ole vielä pystyneet osoittamaan täsmällistä syy-seuraussuhdetta.

Säännöllinen hiusten värjäys on tuoreessa tutkimuksessa yhdistetty kohonneeseen rintasyöpäriskiin. Englantilaisen kirurgi ja professori Kefah Mokbelin tutkimuksessa kävi ilmi, että naisilla, jotka värjäsivät hiuksiaan säännöllisesti, oli 14 prosenttia suurempi riski sairastua.

Myös Suomen Syöpärekisterin tutkija Sanna Heikkinen kertoo Independentille, että heidän erillisessä tutkimuksessaan on löytynyt yhteys hiusten värjäämisen ja rintasyövän kehittymisen todennäköisyyden välillä.

Englantilaisen tutkimuksen tehnyt Mokbel suositteleekin värjäämään hiukset maksimissaan 2–5 kertaa vuodessa. Asiantuntijan mukaan myös luonnolliset tuotteet ovat paljon parempia: suosia kannattaa mieluummin esimerkiksi hennavärejä tai värejä, joissa on punajuurta ja ruusunmarjaa.

– Mielestäni on erittäin huolestuttavaa, että toimiala suosittelee naisia värjäämään hiuksensa neljän ja kuuden viikon välein, Mokbel kertoo.

– Vaikka lisää tutkimuksia tarvitaan varmistamaan tuloksemme, selvityksemme esittää, että hiusväreille altistuminen voi edistää rintasyöpäriskiä.

Englantilaisessa tutkimuksessa löytynyt yhteys on pikemminkin korrelaatio, kuin todistettava syy-seuraussuhde. Myös suomalaisessa tutkimuksessa löytynyt yhteys on vain tilastollinen.

– Ei ole mahdollista varmistaa todellista syyperäistä korrelaatiota. Voi olla esimerkiksi, että naiset, jotka värjäävät hiuksiaan, käyttävät myös muuta kosmetiikkaa enemmän kuin naiset, jotka kertoivat, etteivät käytä koskaan hiusvärejä, Heikkinen kertoo.

Lähde: Independent

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.