Mainos

Tutkimus: Rikolliset kuolevat nuorena - erityisesti naiset

Mitä useampaan rikokseen henkilö on syyllistynyt, sitä suurempi riski hänellä on kuolla ennenaikaisesti 30 vuoden ikään mennessä, todetaan Turun yliopiston tutkimuksessa.

Rikollisten kuolinsyyt olivat myös muuta väestöä useammin väkivaltaisia: onnettomuuksia, itsemurhia tai henkirikoksia. Kuolleisuusriski oli erityisen suuri naisrikollisilla.

Turun yliopiston oikeustieteellis-psykiatrisen FinnCrime-tutkimuksen tietoja on julkaistu Criminal Behaviour and Mental Health -lehdessä.

Tutkimuksessa seurataan yli viittätuhatta Suomessa vuonna 1981 syntynyttä naista ja miestä. Rikollisten suuri kuolleisuusriski tuli esiin, vaikka vanhempien koulutus ja perherakenne lapsuudessa vakioitiin.

– Rikosaktiivisuus ennusti kuolleisuutta hyvin voimakkaasti. Merkillepantavaa oli erityisesti naisrikollisten suuri riski, toteaa FinnCrime-hankkeen johtava tutkija, dosentti Henrik Elonheimo Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta yliopiston tiedotteessa.

Elonheimon mukaan naisten rikollisuus kertonee miehiin verrattuna vielä vahvemmasta pahoinvoinnista ja marginalisaatiosta. Kuolleisuus on rikollisuuteen liittyvien ongelmien äärimuoto, 

– Rikollisuuden ja muun antisosiaalisen käyttäytymisen juuret ovat usein lapsuudessa. FinnCrime-tutkimus on ajankohtainen, koska sen avulla voimme löytää syrjäytymiseen johtavia varhaisia tekijöitä, Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen johtaja, professori André Sourander toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.