Mainos

Sosiaalinen eristyneisyys lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä

Sosiaalinen eristyneisyys lähes kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL on ollut mukana lähes puolen miljoonan ihmisen terveyttä seuranneessa epidemiologisessa tutkimuksessa, joka on julkaistu Lancet Public health -tiedelehdessä.

Myös yksinäisyyden tunne oli yhteydessä kuolemanriskiin, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin eristyneisyys. Kohonnutta kuolemanriskiä selittivät terveyskäyttäytyminen kuten muun muassa tupakointi, alkoholin kulutus, sosioekonomiseen asemaan liittyvät tekijät sekä masennusoireet. Erityisen voimakas yhteys eristyneisyydellä ja yksinäisyydellä oli syöpäkuolleisuuteen.

Tutkimuksessa käytettiin Britannian biopankkiaineistoa.

– Yksinäisyyttä ja erityisesti eristymistä estäviä käytäntöjä tai rakenteita on mietittävä laajemmin yhteiskunnassa. Tähän voidaan vaikuttaa muun muassa rakentamisella ja yhteisöllisyyttä rakentavilla toimintatavoilla, totesi tutkimusta johtanut professori Marko Elovainio.

Jatkuvasti yksin oleminen on siis terveydelle vaarallista, vaikka ei itseään yksinäiseksi tuntisikaan. Useimmat ihmiset tietysti tuntevat yksinäisyyttä pitkään yksin ollessaan, mutta tarve sosiaalisiin suhteisiin vaihtelee yksilöllisesti eikä sinänsä ole vaarallista tai välttämättä kuormittavaa.

Sosiaalista eristyneisyyttä mitattiin kolmella kysymyksellä. Niissä kysyttiin, montako ihmistä vastaajan taloudessa asuu, kuinka usein käy ystävien tai perheenjäsenten luona ja kuinka usein osallistuu yhteisölliseen toimintaan. Yksinäisyytta arvioitiin kysymällä, tunteeko vastaaja olonsa usein yksinäiseksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.