Tutkimus: Riitelevä pariskunta pysyy yhdessä

Tunteiden tuulettaminen riitelemällä on tämän tutkimuksen mukaan sallittua.

Riitelitkö puolisosi kanssa, ja tunnet nyt huonoa omaatuntoa? Ei hätää – uuden tutkimuksen mukaan ne avioparit, jotka riitelevät kerran viikossa, ovat yhdessä onnellisempia ja heidän liittonsa kestää pidempään.

Intiassa toteutetun tutkimuksen mukaan 44 prosenttia pariskunnista uskoi, että riiteleminen pitää kommunikaatiokanavat auki, kertoo Daily Mail.

Tutkimus tukee samasta aiheesta jo aiemmin julkaistuja tutkimuksia, joiden mukaan riiteleminen ja ongelmien kohtaaminen rakentavassa ilmapiirissä luo pohjan stressittömälle suhteelle. Pahojen tunteiden patoaminen voi siis nakertaa liittoa.

Asiantuntijan mukaan on kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka riiteleminen voi olla hyödyllistä ja rakentavaa, katkerat, tuhoavat ja väkivaltaiset yhteenotot eivät missään nimessä paranna avioliittoa – tai minkäänlaista ihmissuhdetta.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei kyse ole vihaisuuden kokemisesta vaan siitä, miten parit käsittelevät vihaisuutta, kertoo professori WilliamDoherty Minnesotan yliopistosta.

Gottman Relationship -instituutin aiemman tutkimuksen mukaan tuhoavat riidat ovat nopein tie eroon. Asiantuntijoiden mukaan ongelmat täytyykin käsitellä sen sijaan, että niitä piiloteltaisiin katkeroitumiseen asti. Dohertyn mukaan terve riita alkaa pehmeästä aloituksesta. Riiteleminen ja asioiden puiminen tuleekin aloittaa kevyesti sen sijaan, että kumppania syytetään jostakin.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja