Tutkimus: Puolet suomalaisista ei uskaltaisi mennä oikeuteen kustannusten pelossa

Lakimiesliiton teettämän kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista eli 45 prosenttia ei uskaltaisi lähteä oikeuteen kuluriskin takia.

Kuluriski tarkoittaa sitä, että riitajutun hävinnyt joutuu usein maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut sekä tietysti omansa. Rahallisesti pienessäkin riidassa juristien kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Keskimääräistä useammin oikeudessa puolustaminen kuluriskin vuoksi näyttäisi pelottavan 35-49-vuotiaita sekä vastaajia, joiden taloudessa on lapsia.

Taloustutkimuksen tekemässä selvityksessä kysyttiin: Pelottaisiko lähteä puolustamaan oikeuksiaan oikeudenkäynnissä siitä aiheutuvan vakuutussummaa suuremman kuluriskin vuoksi?

Kyllä vastasi 47 % naisista ja 44 % miehistä. 15-24 -vuotiaista vain 38 prosenttia pelotti, kun 35-49 -vuotiaiden kyllä-vastaajien osuus oli 55 % .

Kyselyyn vastasi 1 000 henkeä helmikuun alussa.

Oikeusturvavakuutusta ei tunneta

Kansalaisilta kysyttiin myös oikeusturvavakuutuksesta. Noin puolet ilmoitti, että heillä on oikeusturvavakuutus. Neljännes vastaajista kertoi, ettei heillä ole oikeusturvavakuutusta.

Neljännes ei tiedä, onko heillä vakuutusta tai he eivät tunne koko vakuutustuotetta.

Oikeusturvavakuutus on vakuutus, joka korvaa oikeudenkäynneistä aiheutuvia kuluja. Oikeusturvavakuutuksen yleinen korvauskatto on 8 500 euroa.

Tyypillisesti vakuutus ei korvaa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Korvaussumma saattaa täyttyä esimerkiksi hometaloriidassa jo ennakkoselvityksiin ennen varsinaisen oikeudenkäynnin alkua.

Kyselyssä tämä korvauskatto tunnettiin huonosti.

– Tutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat huonosti valmistautuneita puolustamaan oikeuksiaan tarvittaessa. Tarvitaan yhteiskunnallisia ratkaisuja, joilla oikeuden saavutettavuutta kaikille parannetaan. Näin parannetaan oikeusvaltiota, mikä on valtion ydintehtäviä, sanoo toiminnanjohtaja Jore Tilander Lakimiesliiton tiedotteessa.

Liitto aloitti tänään Oikeus kuuluu kaikille -kampanjan, jonka tarkoitus on nostaa esiin Suomen oikeusvaltion epäkohtia.

Lue myös:

    Uusimmat