Tutkimus: Paino ei vaikuta syöpäriskiin

Päivittäinen kävelylenkki on hyväksi terveydelle. Tuoreen tutkimuksen mukaan se voi jopa vähentää syöpään sairastumista.

Keski-ikäisten naisten liikunnalla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Reipas päivittäinen kävelylenkki voi jopa vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Jo pelkästään tunnin kävely kohtuullisella vauhdilla saattaa tutkimuksen mukaan laskea rintasyöpäriskiä 14 prosentilla. Jos päivittäin liikkuu enemmän kuin tunnin, riski vähenee jo 25 prosentilla.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana yli 73 000 keski-iän saavuttanutta naista ja tulokset ovat kannustavia etenkin vähän liikuntaa harrastaville naisille.

– Hyvä uutinen on, että ei ole välttämätöntä juosta maratonia syöpäriskin vähentämiseksi. Lähde kaikessa rauhassa mukavalle tunnin lenkille kerran päivässä, kannustaa epidemiologian tutkija Alpa Patel.

Rintasyöpä on yksi yleisimmistä naisten syövistä. Yhdysvalloissa joka kahdeksas nainen sairastuu siihen elämänsä aikana.

Painoindeksillä ei vaikutusta syöpäriskiin

Tutkimukseen osallistuneita naisia seurattiin vuosina 1992–2009 ja he raportoivat päivittäisistä tekemisistään aina television katsomisesta liikuntaharrastuksiin. Noin 14 vuoden seuraamisajan aikana naisista 4 760 sairastui rintasyöpään.

Tutkijat vertasivat terveiden ja syöpään sairastuneiden liikuntatietoja toisiinsa. Tuloksien mukaan vähintään seitsemän tuntia viikossa kävelevillä oli parempi suoja syöpää vastaan kuin heillä, jotka kävelivät korkeintaan kolme tuntia viikossa.

Tutkijat muistuttavat, että tutkimus ei todista liikunnan ja syövän syy–seuraus-suhdetta vaan antaa viitteellisen tiedon liikunnan merkityksestä terveyteen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on esitetty, että naisten painoindeksi vaikuttaisi syöpäriskiin. Patelin mukaan painoindeksillä ei kuitenkaan ole tekemistä syövän kanssa kuten ei aikuisiän painonnousulla tai hormonilääkitykselläkään.

Patel selittää liikunnan alentavan syöpäriskiä pitkälti hormonien vuoksi.

– Mekanismi on enimmäkseen hormonaalista. Rintasyövän riskiin vaikuttaa elinikäinen altistuminen estrogeenille. Vanhemmilla ja liikunnallisilla naisilla on alhaisempi estrogeeni kuin koko ikänsä enimmäkseen istuneilla.

Liikunnan lisäksi Patel suosittelee naisille terveellisessä painossa pysymistä ja alkoholin käytön rajoittamista.

Lähde: Health Magazine

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja