Tutkimus: Lika voi suojella lasta taudeilta

Liika puhtaus ei ole hyväksi lapselle, uusi tutkimus vihjaa. Lika voi suojella lasta taudeilta, kun taas ylihygieeninen elämäntapa voi olla riski lapsen terveydelle, Daily Mail uutisoi.

Alttius astmaan, ihottumaan, heinänuhaan ja lapsuusiän diabetekseen ovat korkeampia niiden lapsien keskuudessa, jotka elävät ultrapuhtaassa ympäristössä. Mikäli lapsi elää liian puhtaassa ympäristössä, immuunisysteemi ei opi puolustautumaan jokapäiväisiä uhkia, kuten likaa ja siitepölyä vastaan. Tämä voi johtaa sairastumiseen myöhemmin elämässä. Antibioottien runsas syöminen voi pahentaa ongelmaa.

Uusin todiste tästä tulee Amerikasta, jossa tutkittiin hiiriä, jotka elivät basillittomassa ympäristössä. Hiiret asuivat steriilissä ympäristössä syöden täysin steriiliä ruokaa. Näiden hiirten keuhkoissa ja suolistossa oli ekstramäärä immuunisoluja, joita esiintyy muun muassa astmapotilailla. Kun steriilisti eläneille hiirille tuli myöhemmin astma tai suolistosairaus, oireet olivat paljon tavallista voimakkaammat.

Kun basiilittomissa tiloissa eläneet hiiret siirrettiin tavallisten hiirien seuraksi häkkiin, joka kuhisi bakteereita, aikuisena siirretyt hiiret eivät tulleet yhtään vähemmän alttiimmiksi sairauksille kuin ennenkään. Mutta ne hiiret, jotka siirrettiin likaiseen häkkiin ensimmäisillä elinviikoillaan, sairastuivat yhtä harvoin kuin normaalit hiiretkin. Tämä viittaa siihen, että on olemassa tietty aika, jolloin immuunisysteemi kehittyy.

Tutkimus esiteltiin Science-lehdessä. Tutkijat ovat sitä mieltä, että tutkimustuloksista huolimatta lasten hygieniasta on pidettävä huolta. "Olisi riskialtista sanoa muuta", tutkijat muistuttavat.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja