Mainos

Tutkimus: Kielteiset kokemukset koululiikunnasta lisääntyneet selvästi

1:13

Merkittävimpinä syinä lasten ja nuorten liikkumattomuudelle ovat ajanpuute ja se, ettei liikunnasta pidetä tai koetaan liikunnallisten lahjojen puuttuvan.

Myös kielteiset kokemukset koululiikunnasta ovat lisääntyneet selvästi vuosien 2012 ja 2015 välillä. Asia selviää tuoreesta lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksesta.  

Yli 90 prosenttia 7-29-vuotiasta lapsista ja nuorista ilmoittaa liikkuvansa joko omatoimisesti tai ohjatusti. Juoksu ja lenkkeily, pyöräily, ulkoilu ja kävely sekä kuntosali ovat lasten ja nuorten suosituimmat liikunnan muodot.

Seurojen suosio korkein nuorimmilla

Tutkimuksen mukaan liikunnan harrastaminen liikunta- ja urheiluseurassa on muuttumassa ennen kaikkea lasten tavaksi liikkua.

Yleisintä urheiluseuraharrastaminen on 7-9-vuotiailla.  

Ikäryhmästä lähes 70 prosenttia liikkuu urheiluseuroissa. Pojat pysyvät mukana aktiivisesti urheiluseuraharrastuksessa noin 11-vuotiaiksi, kun tytöillä harrastaminen alkaa vähentyä heti 7 ikävuoden jälkeen.  

Tuloksista on havaittavissa urheiluseuraharrastamisessa 2010-luvulla tapahtunut muutos, jonka seurauksena yhä harvempi, vain noin neljännes, nuorista harrastaa liikuntaa urheiluseurassa 15-vuotiaana.  

Nuorisoasiain neuvottelukunnan ja Nuorisotutkimusverkoston julkaisemaan tutkimukseen osallistui noin 1200 iältään 7-29-vuotiasta lasta ja nuorta.

2:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.