Tutkimus kertoo: Punastelijat ovat luotettavimpia

Niin ikävä vaiva kuin punastuminen onkin, se kertoo ihmisestä yllättävän paljon. Uusi tutkimus paljastaa punaposkisten olevan anteliaita ja luotettavia. Tutkijat uskaltavat myös väittää heidän olevan parempia rakastajia.

Monelle meistä kuumotus ja punoitus poskilla aiheuttaa päivittäin kiusallisia tilanteita. Niin ikävä ja häiritsevä vaiva kuin punastelu onkin, siinä piile myös jotain positiivista.

Kalifornian yliopistossa teetettiin kaksi erillistä tutkimusta, joissa pyrittiin selvittämään punastumisen syitä. Tulokset paljastivat punastuvien ihmisten olevan anteliaampia, luotettavimpia ja hyveellisempiä kuin ihmiset, jotka eivät punastuneet.

Selkeät tulokset

Ensimmäisessä tutkimuksessa 60 opiskelijaa haastateltiin, ja heitä pyydettiin kertomaan noloimmat hetkensä ja arvioimaan ne. Tämän jälkeen heille annettiin kymmenen arpajaislippuja, joista heidän piti jakaa osa pois.

Selvisi, että henkilöt jotka punastuivat muita useammin, antoivat enemmän arpajaislipuistaan pois kuin ne, jotka punastuivat vain vähän tai eivät ollenkaan.

Toisessa kokeessa osallistujat katsoivat vierestä, kun ulkopuoliselle näyttelijälle kerrottiin tämän saaneen täydet pisteet kuvitellussa testissä.

Kokeeseen osallistujat kertoivat luottavansa enemmän näyttelijään, jos tämä punastui ja oli hämmästynyt tuloksista, kuin näyttelijään joka osoitti ylpeyttä tuloksistaan.

Tutkimuksen teettänyt Matthew Feinberg väittää, että keskikertainen määrä häpeää on merkki hyveellisyydestä, ja punastuviin ihmisiin luotetaan paremmin.

Parempia rakastajia

Jo vuosia tutkijat ovat yrittäneet selvittää, sitä miksi häpeissämme punastumme. Jopa Charles Darwin kamppaili kysymyksen kanssa, mutta ei koskaan löytänyt vastausta.

Teetetty tutkimus kuitenkin paljastaa, että punastuminen on ihmisten välillä oleva sosiaalinen side, mikä edistää luottamusta ja yhteistyötä jokapäiväisessä elämässämme.

Naisilla on miehiä suurempi riski punastua ja tutkijat epäilevät tämän johtuvan siitä, että naiset luonnostaan yrittävät viestittää miehille olevansa hyveellisiä.

Punastuminen osoittaa tietynlaista haavoittuvuutta, ja tutkijat sanovat sen auttavan deittailussa, ja jopa työelämässä. Ei siis olekaan yllättävää, että tutkimus paljasti punastuvien ihmisten olevan luotettavampia rakastajia.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde:Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja