Tutkimus kartoittaa ydinasevaaraa

Kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut valmiiksi tähän mennessä täydellisimmän tietokannan maailman kadonneesta ja varastetusta ydinasemateriaalista. Tilastoista selviää, että runsaasti uraania ja plutoniumia on teillä tietymättömillä.

-Se on todella pelottavaa, yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston vieraileva tutkija Ljudmila Zaitseva toteaa selvityksen tuloksista.

-Luulen, että tämä on vain jäävuoren huippu, sanoo Zaitseva.

Stanfordin yliopiston tutkimuksen ja sen myötä syntyneen tietokannan on tarkoitus auttaa maailman hallituksia ja kansainvälisiä järjestöjä jäljittämään kadonneita ja varastettuja ydinaseiden aineksia. Tiedoilla täydennetään kansallisia tutkimuksia, joiden tietoja ei usein ole jaettu maiden kesken. Tietokantaan on pääsy vain hyväksytyillä tutkijoilla, ja sen tietoja on määrä jakaa Pohjois-Amerikan ja Euroopan hallituksille.

Projektista tuli suunniteltua kiireellisempi syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Iskujen jälkeen kasvoi pelko, että terroristit saattaisivat käyttää tulevaisuudessa ydinaseita. Käytännössä kyseeseen tulisivat lähinnä ns. likaiset pommit, jotka levittävät radioaktiivista materiaalia tavallisen räjähteen avulla.

Zaitsevan mukaan kymmenen viime vuoden aikana on ainakin 40 kiloa uraania ja plutoniumia, jota voitaisiin käyttää aseissa, varastettu entisen Neuvostoliiton alueen huonosti vartioiduista ydinvoimaloista tai armeijan yksiköistä. Suurin osa varastetusta materiaalista on saatu takaisin, mutta ainakin kaksi kiloa Georgiasta varastettua rikastettua uraania on edelleen kateissa.

Lisäksi muun muassa Kongossa varastettiin 1990-luvun puolivälissä ydinpolttoainetta tutkimusreaktorista. Vain osa siitä on löydetty.

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat