Mainos

Tutkimus: Kaksimurteisilla lapsilla paremmat kognitiiviset valmiudet

Jos lapsen kotona puhutaan kahta murretta, hänellä saattaa olla paremmat kognitiiviset edellytykset kuin muilla lapsilla.

Cambridgen yliopiston tutkimuksesta käy ilmi, että hyödyt voivat olla jopa yhtä suuret kuin niillä lapsilla, joiden kotona puhutaan kahta eri kieltä. 

Tutkimuksessa oli mukana 64 kaksimurteista, 47 kaksikielistä ja 25 yksikielistä kreikkalaista lasta. Tutkimus osoitti, että kaksimurteisilla lapsilla on paremmat valmiudet muistamisessa, keskittymiskyvyssä ja kognitiivisessa joustavuudessa. Samankaltaiset kognitiiviset edut on aiemmissa tutkimuksissa liitetty niihin lapsiin, jotka puhuvat kahta eri kieltä.

– Tutkimuksemme mukaan ero kielten ja murteiden välillä ei ole iso. Mikäli vaihtelee systemaattisesti kahden eri kielen muodon välillä, vaikka kyseessä olisi melko samanlaiset kielet, se näyttäisi stimuloivan mieltä ja johtavan parempiin kognitiivisiin tuloksiin, kertoo tohtori Kyriakos Antoniou Cambridgen tiedotteessa.  

Tutkimustulokset osoittavat, että kaksikielisiä tai kaksimurteisia lapsia ei pitäisi pitää ongelmallisina vaan käyttää moninaisuutta hyödyksi. Tutkijoiden mukaan murteita ei tunnisteta eikä arvosteta nykypäivänä tarpeeksi. 

Esimerkiksi Yhdysvalloissa miljoonat lapset puhuvat koulussa sekä afrikkalaisamerikkalaista englantia että amerikanenglantia. Sama ilmiö näkyy myös Euroopassa. Esimerkiksi Sveitsissä saksankielisillä alueilla koulussa puhutaan saksaa, mutta kotioloissa puhutaan sveitsinsaksaa.  

Isossa-Britanniassa murteet sekoittuvat etenkin uuteen monikulttuuriseen lontoonenglantiin, jota nuoret urbaanit ihmiset puhuvat enenevissä määrin. Ison-Britannian alueella usein väitellään siitä, onko kyseessä kaksi eri murretta vai kieltä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja