Tutkimus: Joustokaukalot vähentäneet jääkiekkovammoja yllättävän tehokkaasti

Joustokaukaloiden on tiedetty vähentävän jääkiekkoilijoiden saamien aivotärähdysten määrää. Kun joustokaukalot osoittautuivat ehkäisevän merkittävästi myös olkapäävammoja, hieraisi lääketieteen lisensiaatti Markku Tuominen silmiään.

- Joustokaukaloa markkinoitiin ja mietittiin erityisesti aivotärähdysten kautta. Kuitenkin kun aloin kaivaa tuloksia, ihmettelin, minnekäs nämä olkapäävammat katoavat peleistä, joissa on ollut joustokaukalot käytössä, Tuominen kertoo.

Tuomisen väitöstutkimus osoittaa, että joustavan kaukalon käyttö vähensi olkapäävammojen esiintyvyyttä noin 60 prosentilla kansainvälisissä arvoturnauksissa. Laitakontaktissa sattuneiden aivotärähdysten riski aleni puolestaan 80 prosenttia.

- Kyllä se tuli ihan puskista, ero on niin merkittävä.

Tutkimuksessa kerättiin loukkaantumistiedot jääkiekon MM-kisoista ja talviolympialaisista yhdeksän vuoden ajan vuodesta 2006 alkaen. Jo pelkästään miesten osalta dataa kertyi yli 800 ottelusta, joissa tapahtui yli 500 loukkaantumista.

Toinen tutkimuksen iloisista yllätyksistä oli se, että miesten kisoissa sääntöjen vastaisten taklausten aiheuttamat aivotärähdykset vähenivät koko tutkimusjakson ajan.

Alle 18-vuotiaita piinasivat erityisesti olkapäävammat. Tuominen arvioi, että taklauksien opettamisessa on puutteita.

- Maailmasta puuttuvat sellaiset videot, joissa kerrotaan, mikä on puhdas taklaus. Törkeistä taklauksista kyllä löytyy videoita. Tietysti täytyy myös olla valmius tulla taklatuksi.

Kiekko vaatii liikehallintaa

Kokokasvosuojan käyttö vähensi selvästi kasvo- ja hammasvammojen esiintyvyyttä, mikä ei sinänsä ole yllättävää. Kasvo- ja hammasvammoja esiintyi eniten alle 20-vuotiailla, jopa enemmän kuin miehillä.

Tuominen puhuu pontevasti alle 20-vuotiaiden kokokasvosuojan käytön puolesta.

- Jos me haluamme niitä (vammoja) ehkäistä, on kaksi vaihtoehtoa: saada mailat alas tai suoja eteen.

Tutkimusjakson aikana korkein loukkaantumisriski oli miehillä. Esimerkiksi polvivamman riski oli kaksinkertainen miesten turnauksissa verrattuna poikien ja naisten turnauksiin.

Hieman yllättäen alle 18-vuotiaiden tyttöjen polvivammariski vastasi kuitenkin miesten polvivammariskiä.

Tuominen kertoo tahattomien törmäysten olleen usein tyttöjen loukkaantumisten syynä. Niin tyttöjen kuin muidenkin kiekkoilijoiden vammoja voidaan ehkäistä hyvällä liike- ja vartalonhallinnalla.

- Loukkaantumiset vähenevät yli puolella, jos on tehnyt hyvää liikehallintaa, Tuominen sanoo.

- Kiekko on muuttunut nopeaksi: se vaatii erittäin paljon muun muassa tasapainoa, koordinaatiota ja nopeaa reaktiota. Eivät ne valmiudet itsestään synny, vaan niitä on kehitettävä.

Lue myös:

    Uusimmat